Društvo

OŠ “Branko Radičević” krenula sa jednosmenskim radom

Drugo polugodište OŠ “Branko Radičević” počela je sa jednosmenskom nastavom. Ovo je treća škola u Nišu koja je krenula sa ovakvim radom.

Đaci svih osam razreda ove osnovne škole jutros su se okupili tačno u 8 sati i svi su sa nastavom startovali u isto vreme. Školske obaveze učenici će završiti do 16 časova i nakon toga su slobodni.

“Ovаkаv vid nаstаve je zа nаs bio zаdаtаk koji nudi veliki izаzov. U
Osnovnoj školi ,,Brаnko Rаdičević“ u Gаbrovcu odаvno se rodilа idejа o
uvođenju jednosmenskog rаdа i godinаmа unаzаd menаdžment škole se trudi dа dobije nаdgrаdnju nаd školom i zа to je obezbedio projekаt. Nаdgrаdnjom bi se postojeći prostor zа učenje proširio, školа bi dobilа trpezаriju i time bi se olаkšаo prelаzаk nа jednosmenski rаd”,  istakla je direktorka OŠ “Branko Radičević” Glorija Radojčić.


Uvođenje jednosmenskog rаdа u školаmа predviđeno je Strаtegijom rаzvojа
obrаzovаnjа do 2020.godine .

“Ovakav način rada bi učenicima omogućio da svoje dnevne školske obaveze završavaju dok su u školi, tako da kod kuće mogu da se bave drugim aktivnostima. Ne moraju da idu na treninge posle 20 časova, jer će sada imati vremena za sve”, istakla je direktorka OŠ “Branko Radičević” Glorija Radojčić.

Ovaj način rada deci daje prostor da se bave sportskim aktivnostima i da više vremena provode sa porodicom, dodaje Radojičić.

“Neke učionice smo podelili, sređivali smo prostor, tako da smo ispunili uslove za ovakav vid nastave i da sva odeljenja imaju svoju učionicu”, rekla je Glorija Radojčić.

Sa jednosmenskim radom prva je u Nišu krenula OŠ “Ćele kula” pre tri godine, onda je od septembra 2018. sa nastavom u jednoj smeni krenula OŠ “Dositej Obradović” i sada škola u Gabrovcu. Da je ovaj način rada dobar i da ga roditelji podržavaju, govori podatak da su nakon što je uveden roditelji masovno upisivali svoju decu u OŠ “Ćele kula”, tako da je već sledeće godine ova škola imala jedno odeljenje više prvaka.

“Postoje dve vrste rada u jednosmenskoj nastavi. U nekim školama đaci prave pauzu posle redovne nastave, idu svojim kućama, pa se vraćaju da završe ostale aktivnoste, dok u nekim školama učenici sve završavaju u cugu i onda idu kući”, objašnjava Radojčić.

Direktorka škole Branko Radičević ističe i da je ova škola započela proces formiranja Učeničke zadruge i nakon registracije u APR-u prva registrovana zadruga biće upravo u Gabrovcu. Formiranje učeničkih zadruga, obaveza je škola po novom pravilniku iz aprila meseca 2018. godine.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je ranije da prema procenama, u više od 20 odsto škola u Srbiji mogao bi da bude uveden jednosmenski rad.

“Faktor koji nismo sagledali, a koji će to stanje popraviti jeste normativ prostora, koji treba da se uradi paralelno sa mrežom škola. Po starim normativima, koji datiraju još iz osamdesetih godina, učionice imaju po 80-90 kvadratnih metara, a sada je standard 50 do 60, u zavisnosti od broja đaka. Pregrađivanjem i adaptacijom se može dobiti više manjih učionica kako bi deca pohađala nastavu u jednoj smenu”, istakao je Šarčević.

Najavio je da će u toku ove godine nešto više od 100 škola uvesti jednosmenski rad, kao i da će u otpprilike istom broju osnovnih škola biti redizajnirane kuhinje i uvedena zdrava ishrana.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com