Društvo

OŠ “BRANKO MILJKOVIĆ”: Čudesa od kesa vode nas do nebesa!

U Osnovnoj školi “Branko Miljković”  je pre nešto više od mesec dana oformljen Tim za preduzetništvo koji je u Programu stručnog usavršavanja Ministarstva prosvete prošao obuku iz oblasti preduzetničkih kompetencija kod nastavnika i učenika u cilju stvaranja uslova za realizaciju preduzetništva u osnovnim školama.

,,Ovaj vid obuke naš Tim sastavljen od deset učitelja, nastavnika, stručne službe i direktora, prošao je kroz program koji je organizovalo Ministarstvo prosvete za 300 izabranih škola među kojima je i naša. Upravo na ovoj obuci Tim za preduzetništvo je osmislio akciju koja nosi naziv: Čudesa od kesa vode nas do nebesa! Sve aktivnosti detaljno su planirane, a cilj nam je da zajedničkim snagama, svi nastavnici, učenici i roditelji urade nešto dobro za učenike, nešto što će im pomoći u svakodnevnom boravku u školi i omogućiti zdravije detinjstvo”, ističe direktorka škole Tijana Ranđelović.

Da bi se stiglo do konačnog cilja, a to je izgradnja poligona spretnosti u dvorištu, zajedničkim snagama osmišljene su aktivnosti koje će pomoći u realizaciji.

,,Članovi Tima za preduzetništvo su na osnovu istraživanja došli do zaključka da se kod učenika zbog smanjene fizičke aktivnosti i dugotrajnog sedenja kraj televizora i računara, javljaju gojaznost i nepravilno držanje tela. Zbog toga se došlo na ideju da se izgradi poligon spretnosti i da se kroz različite vežbe spretnosti smanji nepravilan fizički razvoj”, kaže  koordinator Tima za preduzetništvo i nastavnica srpskog jezika,  Marija Rajković Veljković.

Foto: Privatna arhiva

Učenici su kroz ankete sproveli istraživanje, napravili analizu i sa nastavnicom tehničkog napravili ideju kako bi trebalo da izgleda poligon spretnosti koji bi koristio svim učenicima. Rezultate istraživanja predstavili su roditeljima i zainteresovanim posetiocima.

,,Da je saradnja i zajednički rad neophodan pokazali su i članovi Tima za Eko-školu koji su prepoznali mogućnost da pokažu kako stare gume, drvene palete i slični materijali ne moraju biti otpad, već se mogu uspešno iskoristiti i od njih napraviti sprave za polygon”,  ističe koordinator Tima Eko-škole učiteljica Milica Živković.

Ono što je najvažnije, učenici su osmislili modnu reviju sa kostimima od kesa i prodajnu izložbu različitih predmeta od recikliranih materijala. Sakupljen je novac koji će biti usmeren na izgradnju poligona. Učenici su imali priliku da se u susret Danu planete Zemlje podsete kako se čuva priroda i koji je značaj reciklaže. Šarenilo različitih kostima, kreativni šeširi, lutke, automobili i još mnogo toga prikazano je na reviji u kojoj su učestvovali najmlađi učenici. Nije izostala ni podrška roditelja i komšija i svih nastavnika škole. Akcija se nastavlja, a nasmejana lica učenika i nastavnika pokazuju da su sve bliži cilju koji su sebi postavili.

U školi ističu da su ovakve aktivnosti neophodne jer se deca uče kako da sami kroz neke aktivnosti dođu do željenih rezultata, a što je najvažnije kako da svojim radom dođu do željene promene koja je važna za njihov razvoj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com