Obrazovanje

OŠ “Branislav Nušić”, Donja Trnava: Škola sa galerijom i učionicama na otvorenom

Osnovna škola “Branislav Nušić” u Donjoj Trnavi je do kraja prosle godine izgledala kao i sve druge osnovne škole na seoskom području, manje-više. Stara zgrada sa nekoliko učionica i puno problema. Onda je nastala promena. Kolektiv škole je na čelu sa direktorm Markom Ristićem uzeo stvar u svoje ruke i od škole su napravili najomiljenije mesto za druženje učenika iz nekoliko sela koji u Donjoj Trnavi pohađaju nastavu. Škola je zablistala u novom sjaju. Fasada zgrade i oslikana sa nekoliko murala, a oplemenjene su i letnje učionice u kojima učenici osmog razreda ovih dana imaju pripremnu nastavu za završni ispit koji ih očekuje za desetak dana.

 

 

“Osmaci sada u hladu ispod drveća, u školskom dvorištu, u klupama koje su napravljene posebno za letnju učionicu obnavljaju gradivo iz nekoliko predmeta. Atmosfera je više od lepe. Deca su na čistom vazduhu i rade u prijatnom okruženju. Nije im teško da tu ostanu i po nekoliko sati radeći sa nastavnicima. Pre neki dan su četiri sata proveli vežbajuci zadatke iz srpskog jezika, a da to nisu ni primetili. Teško da bi tako bilo i u klasičnim učionicama”, kaže direktor škole Marko Ristić.

Kada podignu pogled pred njima je predivan izgled njihove škole. Vesele boje sa fasade dodatno im ulijavu energiju za rad.

Foto: OŠ “Branislav Nušić”, Donja Trnava, fejsbuk stranica

“Gotovo niko ne može da veruje da seoska škola može da izgleda kao naša u Donjoj Trnavi. Kada kažete škola na selu pred očima vam je uvek ruinirana stara zgrada. Mi smo razbili tu predrasudu. Najveći mural na fasadi skole je rađen početkom oktobra prošle godine. Uradio ga je Lazar Krpović koji važi za jednog od najboljih strit umetnika. Škola je nabavila boje, a mural je Lazarov poklon školi. U školi imamo još dva njegova murala i jedan koji je radio Eško Kurtić”, kaze direktor Ristić.

Deca su sa oduševljenjem prihvatila novinu u njihovoj školi.

“Ne samo da su bili oduševljeni onim što se radi već su i pomagali umetnicima. Stalno su bili sa njima, pratili njihov rad, dodavali boje i ostali materijal i pribor tako da su na posredan način i sami učestvovali u stvaranju tih murala”, dodaje Ristić.

Stvaranje murala trajalo je po nekoliko, šest do sedam, dana. Deca su tako učila i kako se rade murali, ali i o slikarstvu.

Foto: OŠ “Branislav Nušić”, Donja Trnava, fejsbuk stranica

“Cilj nam je bio da, kada neko uđe u školu, ne bude okružen samo belim zidovima vec da ga sačekaju najrazličitije boje. Tako je nasa škola dobila galeriju na otvorenom koja privlači svakog”, kaže Ristić.

Kada se radi o učionicama na otvorenom, njih ima ćetiri.

Foto: OŠ “Branislav Nušić”, Donja Trnava, fejsbuk stranica

“Uvek kada je lepo vreme, od aprila pa čak do oktobra, deca su u njima i rade napolju”, dodaje Ristić. “Rad u ovim učionicama i motiviše decu. Osim toga u tim učionicama deca, koja dolaze iz devet sela,  i uče i druže se”, dodaje direktor OŠ “Branislav Nušić” u Donjoj Trnavi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com