Kultura

“Oro” igralo na Trgu kralja Milana sa Nišlijama

Akademski ansambl “ORO” je za Nišlije sinoć održao javnu probu na Trgu kralja Milana što je za mnoge sugrađane bilo pravo iznenađenje jer su ovi mladi folkloraši za razliku od dosadašnje prakse kada su se za koncerte pripremali daleko od očiju javnosti u svojim prostorijama, sada odlučili da pokažu kako izgledaju njihove probe, koloko je vežbi potrebno uložiti u to da se publici predstave kao profesionalci, ali i sa koliko znoja natope svoje majice kod vežbaju.

I sada su “trenirali” pod budnim okom umetničkog rukovodioca ansambla dr Slavoljuba Uzunovića, profesora na FSFV Univerziteta u Nišu. Pratio ih je Veliki narodni orkestar SKC-a čiji je umetnički rukovodilac Boban Stefanović. Ova godina je u znaku jubileja koji “ORO” obeležava, šest decenija rada, a za tu priliku pripremaju koncert ali i monografiju.

umetnički rukovodilic AFA “ORO” dr Slavoljub Uzunović; Foto: V.P.

“Osnovna ideja za ovaj javni nastup je bila da sugrađanima predstavimo naš rad, da vide kako mladi akademci dolaze do toga da obuku nošnju i izađu na koncert”, kaže umetnički rukovodilic AFA “ORO” dr Slavoljub Uzunović, profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu . “Sugrađani su mogli da vide kako naše probe izgledaju, počav od zagrevanja pa do konkretnih koreografija.Videli su da to nije jednostavno, videli su koliko tu ima znoja, a ovo je samo deo probe”.

Prema rečima profesora dr Slavoljuba Uzunovuća ovo je i jedan od načina da se Nišlije uvere sa koliko ljubavi akademci neguju naše kulturno nasleđe i tradiciju.

“Uz to, folklor može da bude i jedan vid rekreacije jer su probe jako zahtevne i naporne”, kaže Uzunović. “Potrebno je dosta truda da se postigne jedan ovakav nivo. Ovo što su Nišlije sada mogle da vide to je igra na vrhunskom nivou”.

Foto: V.P.

U godini kada “ORO” slavi jubilej, šest decenija rada, u pripremi je i Festival folklora koji se održava u Nišu, a u organizaciji SKC-a.

“Festival će biti organizovan, kao i svake godine, od 15. do 20. jula i imaćemo prvog dana Festivala koncert sa gostima, akademskim društima uz Srbije kada ćemo se predstaviti sa Vranjanskom svitom koju odavno nismo igrali. Očekuju nas i turneje, da izađemo iz zemlje da i drugim narodima pokažemo šta radimo”, ističe profesor dr Slavoljub Uzunović.

Ove godine “ORO” čeka i svoje veterane, nekadašnje igrača koji su deo njegove istorije i koji su svojom igrom trasirali put kojim je ansambl svih ovih godina išao i nastavlja da ide.

“Pozvali smo ih i očekujemo da dođu da igramo. Kada prvi ansambl bude na pauzi, oni će se okupiti i krenućemo sa probama, a 7. decembta kada obeležavamo jubilej, igraće sa nama”, dodaje Uzunović.

Foto: V.P.

U AFA “ORO” SKC-a igraju studenti sa svih fakulteta Univerziteta u Nišu, ali ima i nekoliko srednjoškolaca.

“Svima nam je stalo da svi koji su u ansamblu budu i dobri đaci i dobri studenti. Samo tako mogu da budu i dobri folklorici”, dodaje Uzunović. “Ako imaju problema na fakultetu, onda ne mogu da budu opušteni na probama, a nama je to važno pa se zato o svemu vodi računa”.

Uzonović dodaje da nije lako doći do prvog ansambla.Ne bi da licitira sa godinama vežbanja jer sve zavisi od talenta, ali dodaje da “ne zna da je neko bez četiri do pet godina vežbanja došao do prvog ansambla”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com