Zdravlje

ORL klinika UKC Niš opremila se najsavremenijom opremom

Zahvaljujući investicijama Ministarstva zdravlja ORL klinika u Nišu opremljena je novim intraoperativnim monitoringom nerva. Uvođenjem endoskopske sinus hirurgije ostvaruje se ulaz u sinuse i otklanjanje promena u nosu bez traume na glavi što predstavlja ogroman napredak u radu lekara ove klinike bez komplikacija za pacijente. Obezbeđen je i aparatura za vađenje stranih tela iz pluća kod dece.

Inače, ORL kliniku je tokom nedavnog boravka u Nišu posetio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Lonačar je tom prilikom najavio da će se ulaganja u ovu klinuku nastaviti.

“Zahvaljujući podršci resornog ministarstva ORL klinika UKC u Nišu je dobila vrlo ozbiljnu opremu sa kojom možemo da obavljamo i najkomplikovanije intervencije, dijagnostiku i hirurške zahvate. Više naše pacijente ne moramo da šaljemo u Klinički centar Srbije jer sve rešavamo ovde”, kaže profesor dr Dušan Milisavljević, direktor ORL klinike UKC Niš.

Klinika je opremljena novim intraoperativnim monitoringom nerva koji lekarima omogućava da, kada stave skalpel na glavu ili vrat pacijenta, prelaskom preko ekrana vide koliko su udaljeni od nekog nerva.

 

Prof. dr Dušan Milisavljević, direktor ORL klinike UKC Niš

“To je jako značajno jer na glavi i na vratu imate puno jako važnih nerava i čula koja ne smeju prilikom operacije da budu oštećena kako ne bi pokvarili kvalitet života pacijenata. Sa tim aparatom imamo garanciju da ćemo sigurno završiti operaciju i da pacijent neće imati komplikacije. To pruža sigurnost i pacijentu ali i lekaru”, objašnjava dr Dušan Milisavljević.

Druga velika investicija je endoskopska sinus hirurgija koja je praktično revolucija u hirurgiji glave i vrata što se tiče otorine. U pitanju je najsavremenija aparatura nemačke proizvodnje i postoji na svim referentnim američkim i evropskim klinikama, a sada se nalazi i u Nišu na ORL klinici.

“Sa tim aparatom je napravljen veliki pomak na našoj klinici. Uz to, uz podršku resornog ministarstva, poslali smo i naših pet lekara ali i dve medcinske sestre u Ljubljanu gde su oni učili, a posle toga su profesori iz Ljubljane boravili kod nas gde smo zajedno otvorili jedno novo poglavlje na polju ove hirurgije”, ističe Milisavljević.

Prema njegovim rečima ORL klinika poseduje i najsavremeniju aparaturu za vađanje stranih tela kod dece i kod odraslih.

“To su intervencije pri kojima u vrlo kratkom vremenu morate da uđete u pluća odojčeta.Već smo imali jednu takvu operaciju kod bebe stare desetak meseci. Ona je u Vranju lečena od bronhopneumonije nakon čega je prebačena u nišku Dečiju internu kliniku gde je lekar posumljao da možda postoji i strano telo. Uz pomoć ove aparature strano telo je izvađeno i na taj način smo spasili život tom detetu”, objašnjava Milisavljević.

Milisavljević kaže da će do kraja godine na ORL klinici biti obnovljen blok za sterilizaciju kako bi sa sigurnošću sterilisali instrumente.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com