Virus KoronaZdravlje

ORL klinika se vraća u svoje prostorije

ORL klinika i Klinika za očne bolesti se u ponedeljak zvanično vraćaju u svoj prostor koji se nalazi u staroj zgradi hirutgije KC Niš, nakon tri meseca od napuštanja ovog prosora naredbom Kriznog štaba i službe za epidemiologiju kada je zgrada hirurgije pretvorena u COVID bolnicu posle 17. marta, saznajemo od profesora dr Dušana Milisavljevića, direktora ORL klinike.

 

 

„Naša Klinika je praktično tri puta seljena u protekla tri meseca. Do sada smo radili na Stomatološkom fakultetu na Klinici za macifacijalnu hirurgiju, a od ponedeljka smo u našem starom prostoru.Vraćamo se sa svim svojim dijagnostičkim kabinetima i ambulantama i  operacionim salama“, kaže profesor dr Dušan Milisavljavić.

Prostor je potpuno pripremljen za povratak i ORL i Očne klinike koja se, takođe, vraća u svoj prostor.

Foto: Privatna arhiva

„Uprava Kliničkog centra je organizovala čišćenje i dezinfekciju prostora koji je bio najviše korišćen za obolele od COVID-19 infekcije. Pored toga, Klinika je kao kolektiv organizovala sa prijateljima Klinike krečenje svih prostorija i dodatno smo organizovali još jednu dezonfekciju. Vraćamo se u siguram prostor, a iskreno se nadam da više nećemo napuštati naše prostorije. Ovo je  apel svim našim građanima da ozbiljno shvate pandemiju i da, dokle god Svetska zdravstvena organizacija ne proglasi  kraj pandemije, mi moramo da budemo oprezni i da vodimo računa o svom zdravlju i zdravlju svojih najbližih“, dodaje profesor dr Dušan Milisavljević.

Direktor ORL klinike dodaje da su i u protekla tri meseca imali odlilično organizovan rad i prijem pacijenata u vrlo otežanim okolnostima.

„Obezbedili smo nesmetan proces lečenja naših pacijenata u jako teškim uslovima. Uspeli smo da sačuvamo i ljudstvo, ni jedan lekar nije oboleo u ovom  periodu, a od svih naših sestara samo su tri sestre bile inficirane, ali su one radile u COVID bolnicama. Na našoj klinici je bilo samo pet sestara, dok su sve ostale radile sa pacijentima u COVID bolnicama, a dali smo i lekare koji su bili ispomoć. Svi naši higijeničari i serviri bili su deo velikog tima KC koji je pomagao obolelima od COVID-a 19“, kaže Milisavljević.

On dodaje da je ORL pregled u prethodnom periodu bio najrizičniji pregled mada to malo ljudi zna.

„Imajući podatke iz Kine i Italije gde je najveći broj obolelih među lekarima bilo lekara sa ORL klinike to je i potvrđeno. Za svaki drugi pregled pacijenti nose maske za  razliku od pregleda kod nas gde maska mora da se skine i gde lekar mora da pregleda i usta i  nos, upravo gde se virus i nalazi. Upravo taj blizak kontakt gde mi moramo da ubacimo žižu u polje koje pregledamo predstavlja najveći rizik za naše lekare u pružanju ovih usluga. I pored toga mi nismo stali, imali smo mere preventive, vizire, naočare, maske, rikavice, tako da smo uspeli da sačuvamo i osoblje i pacijente“, ističe Milisavljević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button