Zdravlje

ORL klinika otvara svoja vrata. Svake nedelje u martu moguća provera sluha bez uputa

Međunarodni dan sluha obeležava se u čitavom svetu 3. marta, a Klinički centar Niš će tim povodom ceo mart posvetiti problemima sa sluhom u želji da skrene pažnju zajednici o važnosti  unapređenja zdravlja uva i sluha.

Svake nedelje počev od 10. marta, od 9 do 15 časova ova klinika će otvoriti vrata kabineta za proveru sluha za sve sugrađane.

Direktor klinike, prof. dr Dušan Milisavljević kaže da više od 300 miliona osoba pati od hroničnih obolenja uva, a hronično oštećenje sluha je prisutno kod 32 miliona dece u svetu.

“Podatak da 360 miliona ljudi ima ozbiljno oštećenje sluha, što je oko 5 posto svetske populacije, govori o važnosti ove teme i upravo zato ORL lekari žele da građanima objasne važnost provere sluha. Nije dobro da neko ne čuje, a u mnogim situacijama to je opasno, kada prelazite ulicu, vozite automobil.. Zato je prevenciija bitna. Ukoliko na vreme proverite sluh, ORL lekari bi mogli da krenu u rehabilitaciju, ili da se opredele za neki operativni način lečenja”, istakao je Milisavljević na konferenciji za novinare.

Planirana su i dva tematska predavanja koja će održati Dr Emilija Živković i i Doc. dr Mila Bojanović koje se bave problemima sluha. Ideja je da jedno bude u gradskoj kući kako bi bili biliži građanima, a drugo će biti okrenuto studentima medicine i stomatološkog fakulteta.

Država i republički Fond zdravstvenog osiguranja početkom ove godine su doneli novu uredbu i uskratili mogućnost propisivanja slušnih aparata primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti.  Ovlašćene su samo tercijalne zdravstvene ustanove, odnosno ORL klinike.

“Vrlo odgovorno ORL klinika podržava ovu inicijativu republičkog fonda, jer ona ima za cilj da podigne kvalitet pružanja pomoći pacijentima koji ne čuju i kojima je potrebno proveriti sluh i propisati adekvatan slušni aparat”, naglasio je Milisavljević.

Građani jugoistočne Srbije utorkom i sredom mogu da dođu u ORL kliniku KC Niš, bez zakazivanja, a sa sobom je neophodno da ponesu samo uput i zdravstvenu knjižicu. Pregledi se obavljaju od 9 do 13 časova, a nakon toga zaseda komisija, koja proverava i izdaje nalog za slušni aparat.

“To znači da su svi pacijenti koji imaju oštećenje sluha ponovo pregledani u želji da postavimo tačnu dijagnozu i nivo oštećenja sluha. Nije poenta da se nekome da slušni aparat, ako se proceni da njegov procenat oštećenja sluha ne podrazumeva da ga on nosi. Klinički centri i ORL klinike su najopremljenije jedinice za pružanje dijagnostike i rehabilitacije sluha”, rekao je Milisavljević.

On je podsetio i da su zahvaljujući njegovoj inicijativi, a koju je podržala kompanija Ringer Axel Springer uz podršku Ministarstva zravlja sva porodilišta u Srbiji opremljena aparatima za proveru sluha svih novorođenih beba.

“Za ostala porodilišta ne znam kako to funkcioniše, ali za naše znam. Beba kada se rodi proverava se sluh od 3-5 dana. To je podiglo poziciju Srbije u Svetu, jer mnoge balkanske zemlje nemaju skrining program koji mi imamo”, kazao je Milisavljević.

Foto: http://www.artf.ni.ac.rs

Da podsetimo, ORL klinika je nedavno preseljena u novi prostor, u zgradi u kojoj je nekada bila Klinika za hirurgiju. Nekoliko prostorija ove klinike studenti Fakulteta umetnosi su oslikali i na taj način boravak dece dok su na lečenju makar malo olakšali.

“Prostorije su oslikane dečijim motivima. Urađene su za sada tri prostorije, jedna je oslikana motivima podvodnog sveta, druga predstavlja čarobnu šumu, a treća kosmos”, objašnjava Milisavljević.

Za oplemenjavanje prostora zaslužni su članovi nezavisne umetničke grupe Peta128 koju čine studenti sa Departmana za primenjene i Departmana za likovne umetnosti: Milan Nestorović, Sara Popović, Teodora Nikolić, Simona Mihajlović, Helena Milošević, Paulina Aleksić i Danilo Paunović.

Oslikavanje je započeto 8. februara 2018. godine i do sada su oslikane tri sobe. Studenti su dobili su veliku podršku osoblja Kliničkog centra i njihovih saradnika koji su obezbedili sav neophodan materijal za realizaciju projekta i stvaranja prijatnog ambijenta i kreativnog stimulansa za najmlađe pacijente Kliničkog centra. Završetak projekta planiran je do kraja marta, a oslikane sobe već krase funkcionalne ordinacije, ambulante i sobe.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com