Društvo

Orila se pesma uz kolo kraj Oblačinskog jezera

Mladost Merošine čuva tradiciju igrom

Oro, pesma i mladost koja vrvi od radosti…tako je na obali Oblačinskog jezera izgledala ovogodišnja smotra folklora, koja je umalo bila odložena provalom oblaka.

Letnju kišu i oblake rasterali su folkloraši koji su zdušno i sa puno ljubavi pokazali svo svoje umeće u igri. Oko 200 članova različitih kulturno-umetničkih društava predstavilo se publici šarenolikim koreografijama i narodnim nošnjama, a posebno su bili interesantno igraorci iz Tešice, u nošnjama za Vlaško kolo.

Foto: Miloš Milošević

Cilj ove smotre je očuvanje tradicije, širenje poznanstava, uključivanje mladih u aktivno bavljenje koreografisanim folklorom, kažu organizatori a to je Narodna biblioteka iz Merošine.

Goste je pozdravio Saša Jovanović, predsednik opštine Merošina koji je istakao da je važno da imamo mlade ljude koji neguju i čuvaju tradiciju, a da će Merošina uvek da bude tu da pomogne da mladost dalje razvija ovu opštinu, jer velike stvari tek dolaze i još puno toga biće upravo namenjeno njima.

Foto: Miloš Milošević

Svoje umeće u folkloru pokazali su pre svih domaćini Folklorna sekcija Narodne biblioteke Merošina, a glasom zasnila je Anđela Stanković.

Anđela Stanković; Foto: Miloš Milošević

Gostujući članovi Kulturno umetničkog društva „Koštana“ iz Badnjevca odigrali su splet „Stara planina“ a KUD „Brestovac“ iz Brestovca – splet „Kola“.

Simpatični članovi KUD „Bizlink – Jasenica“ iz Jasenice odigrali su splet igara iz Srbije.

Možda najveću pažnju imali su igrači KUD „Dejan Jovanović Deša“ iz Tešice koji su odigrali “Vlaške igre” i pobrali simpatije publike.

Za sam kraj pograma hor crkve Sveta Petka pesmom je pozdravila publiku, a domaćini tako dobili zadatak da opet, što pre okupe ove mlade ljude željne igre i pesme.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com