Društvo

Organizovan obilazak logora na dan proboja

Danas 12. februara u 11 sati parastosom i polaganjem venaca biti obeležen Dan proboja Logora na Crvenom krstu.

Autori postavke viši kustosi Ivana Gruden Milentijević i Nebojša Ozimić kroz izložbu će voditi zainteresovane posetioce u periodu od 12 do 14 časova.

ISTORIJAT

Na današnji dan, 12. februara 1942. godine grupa od 147 golorukih logoraša napala je stražare i pokušala proboj zloglasnog niškog logora Crveni krst. Istorija ovo bekstvo beleži kao prvo organizovano bekstvo iz logora u porobljenoj Evropi za vreme Drugog svetskog rata.

Foto: Nenad Petrović

Koncentracioni logor na Crvenom krstu u Nišu formirali su Nemci u septembru 1941. godine. U logoru su bili zatočeni rodoljubi, bez obzira na političku opredeljenost, kao i veliki broj Jevreja i Roma. Od preko 30 hiljada zatočenih, više od 10 hiljada streljano je na Bubnju, a veliki proj interniran u Poljsku, Austriju, Nemačku i Norvešku gde su bili mučeni i primorani na robovski rad.

Grupa od 147 golorukih logoraša  je 12. februara 1942. godine napala stražare i pokušala proboj zloglasnog niškog logora Crveni krst, a u tome je uspelo njih 105, 42 logoraša izgubila su život na žicama niškog logora. Lograše je predvodio Branko Bjegović.

Posle rata prikupljen je obiman materijal sa dokumentima, fotografijama, ispravama, pismima, ličnim stvarima logoraša i 12. februara 1967. godine otvoren je Memorijalni kompleks kao večito sećanje na stradanje i herojski otpor naroda.

Iz štampe je prošle godine izašla monografija „80 godina Memorijalnog kompleska „12. februar“ koja sadrži osnovne podatke o logoru smrti u Nišu i biće dobra polazna osnova za buduće istraživače, kazao je za Srbija vesti autor Nebojša Ozimić, viši kustos Narodnog muzeja Niš. Na ovoj monografiji autor je radio skoro tri godine.

Foto: Nenad Petrović

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com