Virus Korona

Organizatori festivala pozvali mlade da se vakcinišu

Kampanju za vakcinaciju mladih su pokrenili su danas festivali Nišvil, Egzit, Lav fest, Bir fest i Arsenal fest.

Epidemilog Branislav Tiodorović pozvao je danas mlade da se vakcinišu i istakao da je medju onima koji imaju izmedju 18 i 35 godina manje od 12 odsto vakcinisanih.

“Mladi uglavnom nemaju tešku kliničku sliku kada obole od korona virusa, ali ima i medju njima onih koji boluju od hroničnih bolesti i kada se razbole dešava se da fatalno završavaju”, rekao je Tiodorović na konferenciji za novinare u Gradskoj kući u Nišu.

Konferencija je organizovana povodom kampanje Ujedinjenih festivala Srbije za vakcinaciju mladih.

Tiodorović je naglasio da bi mladi vakcinacijom obezbedili sebi da im kulturne manifestacije i festivali i u Srbiji i u svetu budu dostupniji.

“Vakcinisani će biti u mnogo boljoj situaciji nego ostali koji moraju da imaju PCR test ili antigenski test prilikom ulaska na manifestaciju. Pored toga, da li je recimo na Nišvilu bolje biti sa maskom ili bez maske”, kazao je Tiodrović.

Prema njegovim rečima, procenat vakcinisanih punoletnih gradjana u Nišu je dostigao 50 odsto, a u Srbiji je nešto ispod 42 odsto.

“Kod starijih generacija koje imaju izmedju 65 i 74 godine procenat vakcinacije je preko 70 odsto, a procenat vakcinisanih starih preko 70 godina je iznad 64 odsto. To su dobri rezultati, ali moramo da imamo svi zajedno preko 50 odsto vakcinisanih da bi sve manifestacije u našoj zemlji mogle normalnije da organizuju”, izjavio je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, na dobrom smo putu da taj procenat vakcinacije postignemo, ali mera i dalje moramo da se pridržavamo kako se epidemija ponovo ne bi razbuktala.

Direktori festivala su pozvali mlade da se vakcinišu jer će tako pomoći i organizatorima festivala da ne sprovode rigoroznije mere na ulazu, osim recimo merenja temeprature i nošenja maski.

Foto: B.LJ.

Vakcinaciju mladih podržali su danas i direktor Niškog kulturnog centra Srdjan Savić i gradska većnica Adriana Anastasov.

Oni su podsetili da NKC i grad organizuju brojne manifestacije poput gradske slave i filmskih susreta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com