Zdravlje

Organizacija HELP donirala pulsne oksimetre Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš

Organizacija Help, uz podršku Ambasade Savezne Republike Nemačke u Srbiji, u okviru Nemačke razvojne saradnje, donirala je Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš četiri prenosna pulsna oksimetra (merači nivoa oksigena u krvi) sa pripadajućim senzorima, adapterima i kanilama.

Radi se o monitorskim sistemima koji su dobri za bezbedan transport pacijenata koji često, pored intenzivne nege, zahtevaju dodatnu dijagnostiku, istakao je prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu negu Kliničkog centra Niš.

“Društvena odgovornost koju je pokazala organizacija HELP, preko Vlade Nemačke i kompanije DEM koja je takođe učestovala u ovoj vrendoj donaciji je rezultirala dolaskom u Niš ovih portabilnih monitora za praćenje osnovnih životnih funkcija. Tako da će ovo svakako dodatno poboljšati bezbednost naših pacijenata. Mi ćemo ih koristiti u svakodnevnom radu, u praćenju najtežih pacijenata, što u ovoj jedinci intenznivne nege, a delimično i na dečijoj anesteziji gde se leče naši najmlađi, ali životno ugroženi pacijenti”, rekao je Janković.

Maša Bubanj iz organizacije HELP, kazala je da se ova organizacija, između ostalog, bavi pomoći ustanovama u kriznim vremenima.

“Klinički centar u Nišu bio je, na žalost jedno veće žarište. Organizacija HELP prati situaciju na terenu i mi smo, uz pomoć naših donatora, kontaktirali Kliniku i učinili da saznamo koje su im potrebe. Ambasada Nemačke, u ovom slučaju, kroz razvojnu saradnju je prepoznala ovu potrebu i rešila da finansira ovaj projekat, tako da smo mi danas konačno na isporuci artikala koji su bili neophodni Klinici i nadamo se da će ih što manje koristiti, ali eto i poboljšati tretman pacijenata kada je to neophodno”, kazala je Maša Bubanj.

Vrednost donacije je skoro 3 miliona dinara i to je direktno finansirano od strane Ambasade Nemačke. Pored toga, dobavljač opreme – firma DEM iz Novog Sada, donira je još dva pulsna oksimetra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com