Društvo

Oredan Svetog Romana Đuniškog Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja

Njegovo preosveštenstvo gospodin Episkop niški Arsenije dodelio je visoko odlikovanje Eparhije niške, orden Svetog Romana Đuniškog, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. Orden je Fakultetu dodeljen na dan slave ove visokoškolske ustanove, Sveti kralj Milutin, a u ime fakulteta i svih zaposlenih orden je primio dekan profesor dr Milovan Bratić.

Obrazlažući odluku Eparhije niške da najviše odlikovanje dodeli upravo FSFV Vladika niški Arsenije je naglasio da su retki fakulteti i visokoškolske ustanove koje u dugom kontinuitetu slave krsnu slavu, a ovaj fakultet to čini već dve decenije.

“Zato vam čestitam na tome i tim povodom u znak iskrene blagodarnosti i zahvalnosti svima vama na čelu sa vašim dekanom želim da se zahvalim na očuvanju naših pravoslavnih hrušćanskih vrednosti i odlikujem Fakultet najvišim odlikovanjem niške Eparhije”, kazao je Vladika niški Arsenije.

Foto: V.P.

On je dodao da mu je posebna čast i zadovoljstvo da što je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja uzao Svetoga kralja Milutuna za svoga zaštitnika.

“Sveti kralj Milutin je iz roda Nemanjićkog koji je utemeljio i srpsku državnost i crkvenu samostalnost, a kralj Milutin je ukrasio ne samo Srbiju već i čitav Balkan pa i šire. Sveti kralj Milutin je zadužbinar današnje crkve manistara Hilendara kao i čitavog manastirskog kompleksa, sagradio je manastir Gračanicu, Banjsku i još mnoge druge crkve i manastire koji su na ponos svih nas Srba širom sveta, svetinje koje su ušle i na listu UNESKUA kao neprolazno kulturno blago čitavoga sveta. Malo je naroda koji se mogu pohvaliti svojim svetim vladarima koje ima srpski narod”, istako je Vladika Arsenije.

Foto: V.P.

U ime Fakulteta orden je primio dekan profesor dr Milovan Bratić.

“U tih 20 godina koliko slavimo krsnu slavu Svetog kralja Milutina postignuto je sve ono najbolje na ovom fakultetu, i kada je u pitanju obrazovanje i nauka i kada su u pitanju visoki rezultati sportista kako pojedinaca tako i kolektiva. Hvala Vam što ste to prepoznali i darivali nas danas”, kazao je zahvaljujući se na ukazanoj časti dekan dr Milovan Bratić.

On je dodao da je Sveti kralj Milutin na neki način, svojim delima, odredio put kojim Fakultet ide.

“Baštineći vrednosti koje je on negovao profesori ovog fakulteta se trude da u svom radu udahnu studentima kako znanje tako i duhovne vrednosti. Njihov je zadatak da mladim ljudima daju znanje ali i da im pomognu da budu dobri ljudi, stručnjaci, da vole svoju otadžbinu i veruju u Boga i crkvu. Uz pomoć Boga a i uz našu hrabrost siguran sam da ćemo i u narednom periodu ostvariti sve zacrtane ciljeve”, kazao je dekan dr Milovan Bratić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com