Društvo

Ordenom Svetog Romana posthumno odlikovan hirurg Laza

U porti Saborne crkve u Nišu održana je Vidovdanska akademija na kojoj je orden Svetog Romana  posthumno  dodeljen doktoru Miodragu Laziću, a povelje i priznanja su uručeni vukovcima niških osnovnih i srednjih škola. OOrden Svetog Romana je najveće priznanje koje dodeljuje Eparhija niška, a u ime preminulog niškog doktora Laze primila ga je njegova ćerka Nina Vujošević. Akademiji je prisustvovalo i više desetina boraca sa Ilidže, iz Zvornika, Bijeljine i Bratunca koje je tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije operisao i lečio doktor Laza.

 

 

“Doktor Miodrag Lazić, hirurg “napaćenog srpskog naroda”, najznačajnije priznanje nase Eparhije zaslužio je herojskim delovanjem, primernim vršenjem svog poziva i za ljubav prema srpskoj crkvi i narodu”, kazao je episkop niški Arsenije urucujuci orden Nini Vujosević.

“Sećajući se naših slavnih predaka i slaveći  njihovo sveto i slavno ime večeras se sećamo lika i dela  jednog savremenog heroja našega naroda koji je sebe predao na oltar otadžbine služeći svojim bližnjima, ispunivši reči Hristove od ove ljubavi niko nema veći da ko život svoj položi za prijatelje svoje. Reč je o dr Miodragu Laziću čuvenom srpskom hirurgu iz Niša. Ovaj veliki čovek, ovaj heroj srpskoga naroda izgubio je svoju  poslednju bitku u borbi protiv podmuklog i nevidljivog neprijatelja, Kovida 19, boreći se za živote svojih pacijenata”, istako je episkop niški Arenije.

Ćerka doktora Miodraga Lazića Nina Vujošević kazala je da orden koji je dobio njen otac predstavlja simbol neverovatne priče o herojstvu u vremenu kada se zaboravljaju prave vrednosti.

“Velika je čast stajati danas ovde pred svima vama u predvečerje Vidovdana u gradu u kome  je moj otac proveo najveći deo svog životnog i radnog veka. Ovaj orden je ujedno i podsetnik svima nama da sledimo njegov put, da budemo humani i nesebični. Majke pričajte deci o srpskim herojima. Srbi gde god da ste ne dajte svoje svetinje, čuvajte svoje heroje od zaborava, njima u čast pevajte Marč na Drinu”, kazala je Vujošević.

Ćerka doktora Laze Nina Vujošević  je rekla da je njen otac “stradao na svom poslednjem bojnom polju, u akciji spasavanja u koju je dobrovoljno krenuo, bez straha i ne osvrćući se. Nije bio važan on, bio je važan njegov narod i njegova otadžbina”, rekla je Vujošević.

Foto: V. P.

Vidovdanskoj akademiji u porti Sabornog hrama prisustvovao je veliki broj građana Niša, predstavnika Vojske Srbije, Nišavskog okruga i grada Niša.

Doktor Laza preminuo je 14. aprila, posle dvonedeljne borbe sa koronavirusom.

Na Vidovdnskoj akademiji je nagrađeno i 65 najboljih đaka niških osnovnih škola.

Besednik ovogodišnje akademije bio je Ivan Nikolić, profesor Medicinskog fakulteta u Nišu, a u programu su učestvovali niška crkveno-pevačka družina “Branko” i niški Vojni orkestar.

Vidovdansku akademiju organizovala je uprava niškog Sabornog hrama u saradnji sa komandom Kopnene Vojske Srbije i pevačkom družinom “Branko”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Zašto ne pišete o tome šta su najbolji đaci i studenti dobili kao nagradu od Grada Niša? Ili ih je sramota da govore o tome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com