Društvo

Opštini Medijana odobren projekat Evropske unije

Gradskoj opštini Medijana odobren je projekat  „Poboljšanje nematerijalnog kulturnog nasleđa u pograničnom regionu“ koji se finansira iz IPA programa Evropske unije za prekograničnu saradnju. U ovom projektu najveća niška opština je vodeći partner, dok je  opštinsko dramsko pozorište „Dragomir Asenov“ iz Montane u Bugarskoj drugi partner.

Prvi radni sastanak održan je u GO Medijana, prisustvovali su članovi oba tima, a   delegaciju bugarskog grada Montane predvodio je gradonačelnik Montane, Zlatko Živkov.

Projekat je usmeren na poboljšanje i promociju kulturne i turističke razmene, obogaćivanje kulturnog kalendara i prenose događaja u realnom vremenu.

Partneri će tokom realizacije projekta nabaviti scensku opremu (ozvučenje, osvetljenje, video snimanje i prenos) a pozorište „Dragomir Asenov“ i montažnu binu, što će po završetku projekta omogućiti organizaciju zajedničkih kulturno-umetničkih događaja u narednih 5 godina.

Vrednost projekta je 572 686 evra, udeo GO Medijana je 269 hiljada, od čega su opštinska sredstva 40 hiljada evra, a ostatak finansira Evropska Unija.

“Smatramo ovaj posao vrlo važnim zarad svih građana koji kao svoje mesto privređivanja, okupljanja, življenja pa i gostovanja vide na teritoriji najveće niške opštine. Kulturni turizam podstiče ekonomski razvoj, pa posredno utiče na porast prometa uslužnih delatnosti, podstiče zanatstvo i industriju, ostvaruje međunarodnu promociju društva i kulture regiona. Povećanje turističke atraktivnosti dovešće do novih turističkih proizvoda u pograničnom regionu i pomoći razvoju novih i jačanju starih ugostiteljskih, turističkih i trgovinskih preduzeća. Privlačenje turista direktno će uticati na ekonomsko stanje, porast zapošljavanja i razvoj malih i srednjih preduzeća,”saopštili su iz ove opštine.

Na ovaj konkurs EU prijavilo se  380 projekata, a prihvaćeno  je 36. Projekat Medijane i Montane  rangiran je kao treći. Aktivnosti će uključiti preko 700 hiljada građana regiona Montana i nišavskog regiona, a projekat će trajati 18 meseci. 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com