Društvo

Opštine sa juga Srbije započinju zajedničku borbu protiv masovnih tužbi

Predstavnici 11 lokalnih samouprava sa jugoistoka Srbije zajednički će se boriti sa problemom masovnih tužbi gradjana zbog zauzeća privatnih parcela prilikom izgradnje atarskih i lokalnih puteva, dogovoreno je na njihovom sastanku u Svrljigu.

Na sastanku je rečeno da opštinama stiže više hiljada tužbi za nadoknadu štete i pokriće sudskih troškova, i to za puteve koji su izgradjeni pre 50 i više godina. Predstavnika Vlasotinca, Dimitrovgrada, Merošine, Gadžinog Hana, Ražnja, Blaca, Crne Trave, Kuršumlije, Žitoradje, Babušnice i Svljiga kazali su da gradjani po pravili i ne znaju da im je deo zemlje oduzet zbog izgradnje puta, već to saznaju od advokata.

„Advokati i njihovi zastupnici, kršeći Kodeks profesionalne etike advokata, obilaze domaćinstva, prikupljaju punomoćja i podnose tužbe za zauzeće koje se pozitivno rešavaju“, rečeno je na skupu.

Opštine, takodje je rečeno, ne negiraju nadoknade za eksproprijaciju, ali je problem u u enormnim sudskim troškovima. Naveden je primer Merošine u kojoj je jednom gradjaninu na ime naknade za oduzeto zemljište isplaćeno samo 900 dinara, dok su sudski troškovi iznosili više od 90.000 dinara. Predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petrović je rekao da budžet te opštine iznosi nešto više od milijardu dinara, a u poslednjih godinu i po dana je na ime tužbi za oduzeto zemljište platića nešto više od 30 miliona dinara.

„Ukupno do sada imamo 1.255 tužbi. Od tog broja su pravosnažne 323, a 174 smo isplatili. Sudski postupak je u toku za 932 tužbe“, izjavio je Petrović.

Predsednik opštine Svrljig je rekao da su iznosi koje opštine tek treba da plate preveliki i da prete da blokiraju budžete opština na jugu Srbije. Na sastanku je dogovoreno formiranje zajedničke Komisije koja će se obratiti za pomoć Republičkom geodetskom zavodu, ministarstvima gradjevinarstva, pravde i finansija, Skupštini Srbije, Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj, Stalnoj konferenciji gradova i opština, a posebno će predočiti problem Ani Brnabić i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Dogovoreno je da Vučiću bude upućeno pismo u kome će biti navedeno da je „opšte prihvaćen stav da bez njegovog zalaganja problem ne može biti rešen, na način da gradjani dobiju adekvatnu pravnu satisfakciju, ali i da ne bude ugroženo funkcionisanje lokalnih samouprava. Predstavnici opština, istaknuto je, nastaviće da pozivaju gradjane da se najpre obrate opštini i njenom pravobraniocu, kako bi im vansudskim poravnanjem, po realnoj ceni, namirili svoja potraživanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Локалне самоуправе би да се боре против казни за безакоње и неправду коју су сами проузроковали??? О, луде ли државе и лудог ли народа!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com