Ekonomija

Opštinama više para

Sredstva u gradskom budžetu se smanjuju rebalansom za iznos od 436 miliona dinara, zbog procene nadležnih da svi prvobitno planirani projekti Grada neće biti u potpunosti realizovani ove godine, a predloženom izmenom budžet će iznositi  10,498 milijardi dinara, umesto  planiranih 10,935 milijardi.

“Procenili smo da određeni rashodi neće biti realizovani do kraja godine, a na određenim pozicijama u budžetu je došlo do povećanja, pa je u ukupnom iznosu prihoda i rashoda došlo do smanjenja. Dakle, u slučaju smanjivanja rashoda nije reč o tome da se odustaje od određenih projekata, već da će plaćanja biti obavljena naredne godine”, kazala je Danijela Spasović, sekretar Sekretarijata za finansije.

Najviše sredstava umanjeno je za planirane investicije i to 400 miliona dinara, u oblastima vodosnabdevanja, kanalizacije i saobraćajnica, budući da će određeni projekti iz ovih sektora biti u potpunosti završeni tek naredne godine. Isti slučaj je i sa planiranim sredstvima za projekte Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, koja su umanjena za 200 miliona dinara, jer  će se određeni radovi, poput uređivanja bedema Tvrđave, nastaviti sledeće godine.

Korekcijom pojedinih pozicija u gradskom budžetu  povećano je davanje gradskim opštinama za 42 miliona dinara.

Foto: V. P.

“Na ovaj način gradskim opštinama biće nadoknađena ona sredstva  koja opštine ne mogu da ostvare zbog ukidanja pojedinih taksi iz njihove nadležnosti”, objasnila je Danijela Spasović .

Opština Pantelej rebalansom gradskog budžeta dobila je dodatnih 12 miliona dinara, po 10 miliona dobile su opštine Crveni Krst i Palilula, Niška Banja šest, a Medijana četiri miliona dinara.

“Na ovaj način ukupan iznos ovogodišnjih sredstava namenjenih opštinama povećan je sa 157,7 miliona na 199,7 miliona dinara”, dodala je Spasović.

U prvih šest meseci budžet je realizovan u iznosu od 4,246 milijardi, što je ostvarenje planiranih polugodišnjih prihoda i rashoda od čak 97 odsto. Ukoliko bi se posmatrao ukupan godišnji budžet, u prvoj polovini godine je on realizovan sa 39 odsto.

“Polugodišnji  presek  pokazuje  da je realizacija veća za 465 miliona dinara u odnosu na isti period, od januara do juna prošle godine. Primera radi prihod od poreza na zarade povećan je za 200 miliona, a od poreza na imovinu za 190 miliona dinara u odnosu za prvih šest meseci prošle godine”, kazala je Spasović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com