MerošinaRegion

Opština Merošina se uključuje u Program energetske efikasnosti

Opština Merošina je započela realizaciju projekta za izradu Programa energetske efikasnosti. Ovaj projekat finansira Ministarstvo bez portfelja zaduženo za razvoj nedovoljno razvijenih opština.

Uloga opština u energetskom sektoru je veoma složena i značajna, jer su opštine istovremeno i proizvođači i distributeri energije, što se najbolje vidi na primeru sistema parnog grejanja. Opštine su takođe i potrošači energije, kada su u pitanju javne zgrade, vodovi i druga javna komunalna preduzeća. Pored svega navedenog, odgovorne su i za tekuće i investiciono održavanje javnih objekata za koje plaćaju troškove za energiju.

Međutim, i pored svoje višestruke uloge, opštine nemaju mogućnost da u potpunosti i kroz sve ove procese upravljaju energetskim tokovima. Zato je njihov direktan uticaj najvećim delom koncentrisan na potrošnju energije u javnom sektoru, što formira najvažnije ciljeve Programa energetske efikasnosti opštine Merošina.

Potreba za donošenjem Programa proistekla je iz člana 10. Zakona o efikasnom korišćenju energije, kojim je njegova izrada postala obavezna za obveznika energetskog menadžmenta u javnom sektoru, što podrazumeva i opštine.

Pošto opština Merošina ima manje od 20.000 stanovnika, ona donošenju ovog Programa pristupa samoinicijativno, želeći da iskaže svoje čvrsto opredeljenje prema domaćinskom gazdovanju energijom na lokalu, kao i da uspostavi efikasnu kontrolu potrošnje energije.

Sam proces izrade Programa energetske efikasnosti, sa Akcionim planom opštine Merošina za period 2021-2023. godine, omogućiće direktnu uključenost svih zainteresovanih strana u toku trajanja celokupnog procesa. Program takođe obuhvata i organizaciju info dana u osnovnim školama i preduzećima u Merošini, gde će građani biti upoznati sa najvažnijim merama energetske efikasnosti koje i sami mogu primenjivati, kao i sa koristima i značajem primene ovih mera za lokalnu zajednicu.

U okviru Akcionog plana, biće definisane buduće mere, aktivnosti i rokovi koji treba da omoguće ostvarivanje definisanih ciljeva. Ovakvo energetsko planiranje se pokazalo kao dobar način da se unapredi energetska efikasnost u javnom sektoru na lokalnom nivou i pospeši korišćenje obnovljivih izvora energije, što značajno doprinosi unapređenju stanja životne sredine.

Aktivnosti i projekti koji će se realizovati u narednih pet godina biće bazirani na ovom akcionom planu ili će ga uzimati u obzir.

Efekat realizovanog projekta na kvalitet života u opštini Merošina će se pozitivno odraziti prvenstveno na uticaj energetskog sektora na životnu sredinu, tj. emisije SO2 će biti smanjene.
Zatim, budžetski troškovi opštine Merošina za energiju i energente će takođe biti smanjeni, što će omogućiti da se ova sredstava koriste za druge namene, pre svega za obrazovanje, zdravstvenu i socijalne zaštitu stanovništva opštine.

Istovremeno, sigurnost snabdevanja energijom i njeno efikasnije korišćenje će biti povećani, jer će odgovorno ponašanje prema energiji biti podstaknuto kroz sprovođenje mera energetske efikasnosti.

Projekat će biti realizovan do novembra 2021. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com