HronikaSport

OPROŠTAJ OD DRAGANA PANTELIĆA: Otišao je najbolji među nama

Prijatelji legendarnog fudbalera, oprostili su se danas od Dragana Pantelića, na komemorativnom skupu koji je održan na stadionu “Čair” u Nišu.

Jedan je od najzaslužnijih što je Radnički stigao do Evrope i upravo je Panta doneo I prvu pobedu Radničkom i nagovestio Evropi da će se tek pitati “kude je taj Niš”. I upravo je taj Panta bio četiri puta golman Sveta… u vreme Maradone, Zika, Platinia, Paula Rosija, a u konkurenciji Zofa, Šumahera… Danas takvih utakmica nema. Biti golman reprezentacije Sveta bilo je više od priznanja. Bio je cenjen i poštovan.

“Deo pauze zbog suspenzije na fudbalskom terenu, proveo je na rukometnom. I to nije šala, i ne kod bilo kog trenera, već kod Zorana Živkovića Tute. On ga je na oduševljenje prepunog Čaira uvodio da puca sedmerac. Eto i to je bio Panta. Bio je Dragan Pantelić još mnogo toga, i predsednik i poslanik, trener, instruktor i boem i lovac, ali će zauvek ostati naš čuveni Panta golman, jedan od najboljih sa ovih prostora, ma kako se on zvao”,  rekao je na komemorativnom skupu novinar Zoran Petković.

Po povratku sa prvenstva sveta, samo Panta i Gudelj nisu bili izviždani, dočekani su ovacijama jer je narod znao ko gine a ko se plaši u boju. Ako ste čitali o aferi Drajfus, znate kako je kada vas neko nepravedno optuži… Golmani su kao vino, mogu da brane koliko hoće. Njamu je bilo dosta. Deo pauze zbog kazne proveo je kao rukometaš, igrao je ni manje ni više nego za niški Železničar, a Živković mu je dozolio da puca penale, otkrio je Petković.

On je dao temelj fudbalskom sportu i ugled svim sportistima sa ovog prostora,  iz ovog grada, ove zemlje, bivše i sadašnje, ali i Evrope i Sveta, prisećali su se njegovi saigrači.

Baš na istočnoj tribini na kojoj su se poslednji put oprostili od njega, gledali su ga pre 40 godina kako je radio sa Knezom golmanske treninge.

“Istočna tribina je bila puna, a mi igrači smo ostajali i gledali. To je bio pravi doživljaj, gledati takvog asa koji je bio preteča svetskih i evropskih golmana. Ono što sada radi golman Bajerna, to je Panta radio pre 40 godina. Ovo je moj najteži trenutak, kada treba da kažem nešto vama o nekome ko je pet života preživeo. Pantine golove, odbrane, poteze, Niš nikada nije doživeo niti će doživeti. To je čovek koji je voleo slobodu, nije voleo zatvoreni prostor, bio je prehrabar, voleo je zelenilo, da uživa na njegovom ranču. Onog sekunda kada je otišao u bolnicu znao sam da je to kraj. Zatvorili su ga, počeo je da skida masku, nije mogao da izdrži… takav junak umro je za jedan dan. Otišao je najbolji među nama”, rekao je njegov prijatelj Miloš Drizić.

Producent Oliver Paunović, koji je kroz dokumentarni film „Broj 1“, stvorio svojevrstan dokument vremena, koji će mladim ljudima koji ulaze u svet vrhunskog sporta sigurno biti podstrek i putokaz kako neko ko je potekao iz malog mesta može da dopre do šampionskih visina, oprostio se danas od svog velikog prijatelja Dragana Pantelića.

Oliver Paunović, producent

“Koliko je poslednjih godina voleo samoću, voleo je i ljude, a i oni su voleli njega. Svi su želeli da budu u njegovom društvu, jer od njega mogu da čuju razne anegdote… Imali smo i jednu zajedničku… Bili smo zajedno na Zlatiboru, u jednom hotelu. U toku noći zvoni meni telefon, pogledam Panta. Javim se, a on meni kaže “brzo dođi, zaglavio sam se u toaletu”. Mislio sam da se šali, ali sam ipak otišao. Vrata od sobe su mu bila zaključana. Lupao sam, on ne otvara… i šta ću drugo nego da razvalim vrata. Zaista je bio zarobljen u kupatilu… Više se u sobu nije vraćao, čak je i nagradu zaboravio u hotelu… A upravo tada dobio je nagradu za životno delo… Rekao je “i šta sada, kada neko dobije nagradu za životno delo to je sigurno kraj”… nismo ni mogli da pretpostavimo koliku je istinu izgovorio u tom trenutku… “, rekao je producent Oliver Paunović.

U ime njegove porodice oprostila se od legende Niša njegova kuma Milena Kašarić.

“Detinjstvo je proveo u rodnoj Lešici gde je zavoleo i zaigrao fudbal. Koliko je on zavoleo fudbal toliko su ga Nišlije zavolela, kao vrhunskog i vanserijskog golmana Radničkog čiji je dres nosio 10 godina. U legendu je ušao i kao strelac. Svi pamtimo onaj čuveni go protiv Veleža iz šesnaesterca. Svoju fudbalsku i golmansku karijeru je završio u Radničkom kao predsednik. Danas tugujemo svi, tuguje Svet, Srbije i tuguje Niš. Odlazi iz zemaljskog života najbolji golman Sveta, odlazi legenda Niša, odlazi naš Panta dobar i voljen čovek. Bio je čovek iz naroda, šeretskog duha, jednostavan, nasmejan, nenametljiv, ali i originalan. Družio se sa prijateljima, komšijama, majstorima. Voleo je običnog, malog čoveka. Živeo je u Malči, voleo lov, obrađivao je svoj vinograd i bio odličan domaćin. Ponos i ljubav bile su njegove kćeri, Karolina, Milica, Anđela i Iva i unučad, koji će ga nositi u sebi i u njima će živeti. Naš Panta ostaće u nama, ostaće u priči kao deo mitologije i čarolije našeg i njegovog Niša. Putuj lako i igraj nebeske utakmice”, rekla Milena Kašarić.

Pantelić je od posledica kovida preminuo 20. oktobra u niškom Univerzitetskom kliničkom centru u 70 godini.

Za Radnički je branio od 1971. do 1981. godine, a za to vreme je upisao 421 utakmicu i postigao 23 gola. Za niški klub je 12 puta branio i u sezoni 1984/85 kada je postigao i jedan gol. Ostaće upamćen po čuvenom golu kada je na prvenstvenoj utakmici u Nišu sa Veležom.

Tada jednom od najboljih golmana Enveru Mariću dao gol iz svog šesnaesterca. Bio je predsedink Radinčkog od 1997 do 2001 godine.

Dragan Pantelić sahranjen je danas na Novom groblju u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com