Hronika

OPREZ! Petarde nanose sve ozbiljnije povrede!

Broj povređenih od pirotehničkih sredstava, je konstantan već godinama ali su iz godine u godinu te povrede ozbiljnije, kaže prof. dr Predrag Kovačević, direktor Klinike za plastičnu hirurgiju Kliničkog centra u Nišu.

“Na tržištu danas imate sve eksplozivnija pirotehnička sredstva koja izazivaju mnogo teže povrede. Statistika je neumoljiva, godišnje imamo od 50 do 100 povređenih. Ja sam siguran da ova statistika može da se promeni ”, ističe Kovačević.

Ono što zabrinjava jeste i podatak da je među povređenima veliki broj onih sa trajnim invaliditetom.

“Ne postoji starosna granica ko nije ugrožen od povrede od neke vrste petardi. Ja poželim da roditeljima koji kupuju deci petarde pokažen one slike pacijenata koji su u eksploziji petarde izgubili sve prste, čitavu šaku…kako bi znali šta može da se desi”, kaže Kovačević.

Najčešće se povređuju deca između pet i sedam godina, a adolescenti od četrnaest do osamnaest godina najčešće postaju invalidi, kaže statistika.

Pirotehnička sredstav se legalno prodaju samo na jednom mestu u Nišu, a prodavci bi morali da prilikom prodaje traže od kupca ličnu kartu. Ipak, veće količine eksplozivnih sredstava ipak stigne do ruku velikog broja dece.

Poslednjih dana govori se o drastičnijim kaznama za sve one koji koriste neovlašćeno prirotehniku. Ko remeti javni red i mir paljenjem i bacanjem petardi, topovskih udara ili drugih pirotehničkih sredstava, moraće da plati kaznu  od 50 do 100 hiljada dinara, a odgovornost za maloletnike ispod 14 godina snosiće roditelji, staratelji ili usvojitelji.

Ne bacajte pedarde, opasne su i mogu da povrede decu i odrasle!

Povrede su različite od površnih blagih opekotina, do težih opekotina sa znacima infekcije, otvoreni i zatvoreni prelomi i delimične ili potpune amputacije, zatim povrede očiju i sluha. Ima slučajeva gde su roditelji i deke žrtve pirotehnike. Najčešće stradaju šake, delovi šaka, prsti, delovi lica, oči, kapci, precizira Kovačević.

Lečenje lakših povreda traje mesecima, onih ozbiljnijih i godinama, dok o traumama tek bi moglo da se govori.

Kućni ljubimci mogu da dožive srčani udar zbog eksplozije petardi!

SAVET!

Uvek budite primer svom detetu!

Najbolja preventiva je pirotehniku izbaciti iz zabave.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com