Politika

Opozicija bojkotovala rad Skupštine grada Niša zbog odbijenih predloga

Odbornici opozicije bojkotovali su i danas održano zasedanje Skupštine grada Niša. Kao razloge naveli su to što u tačke dnevnog reda nisu uvrštena dva njihova predloga, ali i to da, prema njihovom mišljenju, demokratije u Skupštini odavno nema.

Jedan od predloga, odnosio se na tačku o medijima, a podneli su ga odbornici odborničkih grupa “Niška inicijativa”, “Demokratska stranka” i “Niš, moj grad”. Naime, oni su predložili formiranje posebne komisije za “Medijsku sliku i javnu debatu”. Kao razlog za forimranje ovog privremenog radnog tela naveli su “katastrofalnu situaciju, kako u pisanim, tako i u elektronskim medijima, koja neobjektivno izveštavaju građane o pitanjima važnim za njihov svakodnevni život”.

Pored toga, opozicija dodaje, da je nevidljiva u medijima koji dobijaju najveći deo novca od sufinansiranja iz budžeta grada, a u kojima ne postoji nikakva debata.

Takođe, nije usvojen ni predlog dopune dnevnog reda koji je podneo Branislav Jovanović, odbornik odborničke grupe “Niš, moj grad”, a koji se odnosio na smenu zamenika gradonačelnika Niša Miloša Banđura.

Odbornici opozicije osvrnuli su se i na predlog odluke o završnom budžetu grada Niša za 2018. godinu.

Foto: P. V.

“Prihodi od poreza na zarade u 2012. godni su bili 3 milijarde i 619 miliona dinara, danas su oko 3 i po milijarde. Što znači da još oko 100 miliona fali da bi se dostigao nivo koji smo imali 2012. Ona priča o velikim zapošljavanjima i privredi apsolutno ne stoji”, istakao je Miodrag Stanković, šef odborničke grupe Demokratske stranke.

Opozicija dodaje da su, nasuprot tome, prihodi od poreza na imovinu drastično uvećani.

“To se jasno vidi iz završnog računa za 2018. godinu. To govori da ova vlast živi na grbači naroda. Dakle, oporezuje ih. Jedino čime bi mogli da se pohvale je to, ako je to uopšte za pohvalu”, rekao je Stanković.

Takođe, opozicija smatra da je veliki problem i kreativnost kod lokalne samouprave. Oni su se osvrnuli da su prihodi od pomoći međunarodnih zajednica nula. Opozicija takođe navodi, da su, s druge strane, rashodi koje je imao grad uvećani.

Zahtevi nepotpuni, a realizacija budžeta “nikada bolja”

Predsednik Skupštine grada Rade Rajković rekao je da je razlog zašto nije uvrštena predložena tačka o medijima u dnevni red, taj što zahtev nije bio potpun.

Foto: P. V.

“Oni su podneli zahtev za proširenje dnevnog reda 11.06. i to je uredu. U roku od sat vremena služba je odreagovala i rečeno im je da nije potpun i da akt nije uredu. Služba im je bila dostupna, poslala im obrazloženje u pisanoj formi, ali je pozvala i sekretare odborničkih grupa, kao i šefove. Tako da je postojalo vreme da se to ispravi”, rekao je Rajković.

Zoran Perišić, funkcioner SNS-a i bivši gradonačelnik Niša, rekao je da su prema pojedinim anketama upravo mediji koji su dobili najviše novca i najgledaniji. Takođe, dodao je da je prilika da se opozicija vidi, da bude u skupštinskim klupama, jer se rade prenosi uživo.

Što se tiče zahteva za smenu zamenika gradonačelnika, Rajković je naveo da to nisu ingerencije bilo kog odbornika, već to ingerencija samog gradonačelnika.

Kada je reč o realizaciji budžeta za 2018. godinu ona iznosi 83% realizacije prihoda, a izvršenje rashoda u iznosu je od 80%, navela je Danijela Spasović iz Sekretarijata za finansije Grada Niša.

“Naplata prihoda je svakako ostvarena veća u 2018. za oko 350 miliona, nego u odnosu na 2017. godinu. I to najviše od poreza na zarade za oko 250 miliona. Pri tome nisu povećane nikakve stope, pogotovo ne za imovinu, a tu je ostvareno povećanje od oko 100 miliona u odnosu na prethodnu godinu”, rekla je Spasović.

Ona je dodala da se njihovi izveštaji ne poklapaju sa komentarima opozicije da je u 2012. godini bilo više novca od poreza na zarade i da su ove godine prihodi najveći. Razlog što nije bilo donacija od međunarodnih organizacija je taj, navela je Spasović, je taj što je to proces koji traje i koji ne zavisi samo od grada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com