Promo

Oporavak od povrede u najkraćem mogućem roku – FIZIOMEDIKA

Sa lepim vremenom mnogi od nas odvažiće se i izaći na teren, nespremni i bez kondicije u riziku smo da se povredimo. Iskusni sportisti već znaju da povrede ne bi trebalo da leče sami dok rekreativci mogu da slede njihov primer i potraže pomoć iskusnih lekara niške ordinacije Fiziomedika.

Fizijatri napominju da su najčešće sportske povrede kontuzije, distorzije, distenzije mišića i ligamenata kao i upture mišića i tetiva.

Kontuzije (nagnječenja) mišića, tetiva, nerava i zglobova. Pod dejstvom sile pritiska dolazi do manjeg ili većeg oštećenja tkiva. Manifestuju se bolom, otokom, krvnim podlivima i ograničenom funkcijom. Kod izvesnog broja povređenih hematom kalcificira što u velikoj meri otežava lečenje pacijenta.

Distorzije (uganuća) zglobova, predstavljaju povrede, uzrokovane prekomernim istegnućima ligamenata, kapsule i tetivnih pripoja. Prilikom nekontrolisanih i prekomernih fizioloških pokreta, mogu nastati povrede različitog stepena, od najlakših, bez izraženijih oštećenja funkcije, do najtežih, sa pojavom otoka, krvnog podliva, bola i nemogućnosti izvođenja aktivnog pokreta.

Distenzije mišića i ligamenata (istegnuća) koje nastaju snažnom kontrakcijom velike amplitude ili prekomernim istezanjem.

Rupture mišića i tetiva koje mogu biti parcijalne i kompletne, i nastaju direktnim dejstvom sile ili indirektnim mehanizmima, kao što su prekomerno rastezanje ili snažna pojedinačna kontrakcija. Pucanje pojedinih mišićnih snopova podrazumeva i prekid lokalnih krvnih sudova, što je praćeno krvarenjem i pojavom otoka usled hematoma.

FIZIKALNA TERAPIJA

Sa fizikalnom terapijom je potrebno započeti odmah nakon povrede u cilju smanjenja bola, krvarenja i otoka, kao i prevencije širenja povrede, kažu lekari Fiziomedike.

Fizikalni tretman u ovoj fazi podrazumeva primenu krioterapije, laseroterapije, magnetoterapije, kineziterpije (izometrijske kontrakcije).

Nakon 3-5 dana kod lakših povreda, odnosno 7-10 dana kod težih povreda, fizikalni tretman se nastavlja primenom: termoterapije, elektroterapije, ultrazvučne terapije, laseroterapije, magnetoterapije, kineziterapije.

Čim bolovi prestanu, počinje mobilizacija segmenata, primenjuju se vežbe za povećanje obima pokreta i jačanje mišićne snage.

Pravovremenom i adekvatnom terapijom smanjuje se sekundarna fibroza i obezbeđuje kvalitetno zarastanje povređenog tkiva.

Najčešće su povrede kolateralnih i ukrštenih ligamenata kolena, povrede kolateralnih ligmenata stopala, upala tetiva, ruptura Ahilove tetive, tetiva rotatora ramena, ruptura mišića, sve ove probleme uspešno rešavaju lekari ordinacije Fiziomedika. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fiziomedika (@fiziomedika.rs)

Specijalistička ordinacija Fiziomedika nudi brojne moderne ali i one tradicionalne metode lečenja i terapije koje provereno daju najbolje rezultate. Lekari sa višegodišnjim iskustvom pomoćiće vam da rešite problem i nastavite život tamo gde ste stali jer POKRET JE ŽIVOT.

Foto: Fiziomedika
FIZIOMEDIKA
Dobrile Trajković 11
Niš, Srbija
018/ 350 3100
063/ 350 310
Radno vreme
Poneljak – Petak: 10h-21h
Subota: 9h-14h

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com