DruštvoObrazovanje

Onlajn proba male mature

Učenici završnih razreda danas mogu da polažu probni ispit iz maternjeg jezika, i to onlajn. Probne ispite polagaće u Nišavskom okrugu oko 3.600 đaka, a u Nišu blizu 2.500, rekao je Niškim Vestima načelnik Školske uprave Dragan Gejo.

Učenici mogu da se na platformu mojaucionica.gov.rs uloguju jednom, od 08.00 do 20.00, i imaju sat vremena da urade test, navodi za RTS Milan Pašić iz Ministarstva prosvete. Sutra će se polagati matematika, test će trajati 90 minuta, a u petak kombinovani test.

Pašić ukazuje da učenici ne treba da brinu ako im se na uređaju isprazni baterija ili se uređaj isključi, jer će se protok vremena stopirati, a kad se ponovo uloguju, ostaje im vremena da nastave zadatak.

“Svaki učenik će moći samo jednom da pristupi rešavanju testa, koje će biti vremenski ograničeno.To znači da kada učenik pristupi testu, mora i da ga završi u roku predviđenom za rad. Na početku testa, učenici će dobiti obaveštenje o dužini trajanja testiranja”, navedeno je u dopisu koje je Ministarstvo prosvete nedavno prosledilo školama.

 

Povratnu informaciju o rezultatima testa učenik će moći da vidi nakon dvanaestočasovnog isteka vremena za rešavanje testa, kada će rešenja biti dostupna, a učenik će moći da im pristupi i analizira ih.

Svrha testiranja je da učenici steknu uvid da li su napredovali do očekivanih standarda postignuća u predmetima koji su obuhvaćeni završnim ispitom i da u odnosu na rezultate probnog završnog ispita, po potrebi, dodatnu pažnju posvete određenim oblastima u okviru pojedinih predmeta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com