Društvo

Onlajn platforma za lakše kretanje mladih sa invaliditeom

Udruženje AzBuki iz Niša napravilo je proteklih meseci platformu za onlajn mapiranje pristupačnih mesta za mlade sa invaliditetom i održalo trening kurs za mlade sa invaliditetom o pravima koja se tiču samostalnosti pri kretanju i njihovoj zaštiti, izjavila je  menadžer projekta tog udruženja Žaklina Eftimovski.

 

 

„Cilj projekta je podrška mladima sa invaliditetom i omladinskim radnicima koji rade sa mladima sa invaliditetom. Podrška se sastoji u povećanju  razumevanja za prava osoba sa invaliditetom na osamostaljivanje pri kretanju, regulisanju pristupa i podsticanju socijalne uključenosti korišćenjem internet mape pristupačnih mesta za slobodne aktivnosti’’- kaže Efitmovski.

Na ovaj način se vrši osnaživanje mladih sa invaliditetom za zaštitu i korišćenje svojih prava, pre svega prava na mobilnost kroz mogućnost korišćenja postojećih i novih dostupnih lokacija za sprovođenje slobodnog vremena.

Foto: V. P.

‘’Mapiranje lokacija, ažuriranje i korišćenje internet alata omogućavaju mladima sa invaliditetom kontakt sa vršnjacima i sprečavanje socijalne izolacije“, izjavila je Efitmovski na skupu na kojem su predstavljeni rezultati projekta. ‘’Platforma za onlajn mapiranje pristupačnih mesta za mlade sa invaliditetom uticaće na smanjenje nivoa otuđenosti omladine sa invaliditetom koja živi u socijalnoj izolaciji zbog prepreka mobilnosti i otvoriće im vrata ka raznim mestima gde bi mogli da odu’’.

Ona je istakla da su platforma i trening urađeni u okviru projekta „Podrška osamostaljivanju pri kretanju mladih sa invaliditetom kroz usmeravanje i mapiranje pristupačnih lokacija“ koji je AzBuki realizovao u proteklih godinu dana.

Foto: V. P.

„Tokom realizacije projekta uticali smo na razumevanje većeg broja ljudi o problemima sa kojima se mladi suočavaju zbog njihovih fizičkih nedostataka. To je od velike važnosti za mlade i njihove porodice, jer bi mogli steći nadu da njihovi problemi nisu samo njihovi“, kazala je je Eftimovski.

Ona je podsetila da je pomenuti projekat udruženje AzBuki realizovalo zajedno sa partnerima iz Bugarske i Italije a finansirala ga je Evropska komisija kroz program Erasmus plus.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com