Društvo

Onlajn obuka za licencirane posrednike, koji će biti upisani u registar Ministarstva pravde

I u 2021. godini biće održana obuka za medijatore, ali i ovog puta onlajn. Budući posrednici u rešavanju sudskih sporova obuku mogu da slušaju marta meseca i pruže sebi više mogućnosti u profesionalnom i ličnom napredovanju.

Uslov je da polaznik ima visoku stručnu spremu.

Violeta Stamenković, Regionalna kancelarija posrednika

“Završena obuka je jedan od uslova za upis u Registar posrednika Ministarstva pravde Republike Srbije. Obuka se sprovodi u skladu sa Pravilnikom o programu osnovne obuke posrednika. Polaznici obuka koji rade u socijalnoj zaštiti, dobijaju odgovarajući broj bodova za licenciranje, jer su programi istovremeno akreditovani u sistemu socijalne zaštite”, objašnjava Violeta Stamenković iz Regionalne kancelarije posrednika.

Predavači su sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Prema rečima Violete Stamenković ova oblast je veoma važna, jer se posredovanjem rasterećuju sudovi, ubrzavaju postupci i štedi na parničnim troškovima. Posredovanje može da se obavlja i u privredi, u postupku izvršenja, kako bi se sporazumom postiogao dogovor o poravnjanju, ali i u porodičnim odnosima, gde pomaže bračnim partnerima da uspešnije komuniciraju i da sami donesu odluke o svim ili nekim pitanjima nastalim posle razdvajanja ili razvoda, a u vezi sa decom, imovinom i finansijama

„Ljudsko dostojanstvo i sloboda osnov su svakog modernog društva, tako da ova pandemija koronavirusa, ne sme biti razlog da zaboravimo da budemo pre svega ljudi. Recimo, jedan disbalans u međuljudskim odnosima na poslu i radnoj sredini koja nas okružuje je mobing. Mobing je široko rasprostranjena pojava čije se posledice reflektuju na pojedinca, socijalno okruženje, radnu sredinu. Apelujem svim poslodavcima bilo da su to državne ili private firme, da ponude dijalog za prevazilaženje sukoba na relaciji poslodavac – zaposleni. Ta mogućnost je najbrža u rešavanju problema. Treba se zalagati za prevazilaženje sukoba putem socijalnog dijaloga i pregovaranja, bez nanošenja štete sebi i ugrožavanja materijalnog položaja niti firme niti radnika u njoj“, ističe Stamenković.

Prednosti posredovanja odnosno, medijacije u rešavanju problema ili spora je ušteda vremena i novaca licima na sudske troškove i troškove izvršenja,  jer će poverljivim, hitnim, jeftinijim sporazumom dovesti  do prihvatljivog rešenja problema za 60 dana.

Ukoliko želite da postanete licencirani posrednik Ministarstva pravde RS možete se obratiti na mejl:  reg.kancelarijaposrednika@gmail.com

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com