Obrazovanje

Onlajn nastava uskraćuje deci socijalizaciju

U Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije kažu da još uvek ne znaju kako će izgledati nastava na početku nove školske godine do koje je ostalo još mesec dana. Ono što je javnosti saopšteno iz Ministarstva prosvete je da će se nastava delom odvijati onlajn, a delom u školi. To je zabrinulo roditelje, ali i nastavnike koji se, kakao kaže Jasna Janković iz Unije dindikata prosvetnih radnika, nalaze pred nepoznatim izazovom.

Ministarstvo prosvete priprema nekoliko varijanti za početak nove školske godine 1. septembra. Prema jednoj od varijanti stariji osnovci i srednjoškolci će imati po dve nedelje nastavu kod kuće i dve nedelje u školi. Za mlađe osnovce, one od prvog do četvrtog razreda planira se da ili sve vreme idu u školu ili da tri nedelje budu u školi, a jednu nedelju nastavu prate na daljinu.

„Do početak školske godine ostalo je još mesec dana, a mi još nemamo potpuno jasan predlog kako će nastava izgledati“, kaže Jasna Janković. „Nepoznaninaca pred kojom se nalazimo izaziva veliki stres i kod roditelja i kod nastavnika. Mi ne znamo šta je kombinovani model i ne zamo kako će to da se realizuje u praksi“.

Profesorima je nejasno šta znači to da jedan broj đaka dolazi na nastavu, koliko je to učenika, šta će te nedelje raditi deca koja nisu u školi, kako će sa njima raditi nastavnici i šta je sa tim časovima. Nagomilava se mnogo pitanja.

Onlajn nastava se pokazala kao dobra, ali se čini polovično. Učenici su savladali gradivo, kako ko i u kolikoj meri, ali su uskraćena za druženje i osećaj školske atmosfere pri čemu gubi na značaju i ona čuvena rečenica „od koloveke, pa do groba, najbolje je đačko doba“.

„Deca su uskraćena u socijalizaciji, ali i u vaspitnom smislu“, dodaje Jasna Janković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. U pitanju je zdravlje svih u skoli.Ova prica o socijalizaciji.Ovo je vanredna situaciha koja je iznad svega a neki pricaju kao da je sve normalno.Kao da se deci brani odlazak u skolu.

    1. Upravo tako, ništa deca neće izgubiti od “socijalizacije” na par meseci, dok ovo zlo ovako ili onako ne prestane. Poenta je da se spasu životi i dece i nastavnika, roditelja i baka. Priča o socijalizaciji sada je samo priča radi priče.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com