Kultura

Onlajn muzeji nikada ne mogu da zamene doživljaj

Dešava se da publika postavi pitanje zašto bi išla u muzej kada se veliki ili najznačajniji deo muzejskih predmeta i njihovih opisa mogu pronaći online. Ovo pitanje je posebno bilo aktuelno, sada, u vremenu kada zbog pandemije virusa COVID 19 muzeji i druge ustanove kulture širom sveta nisu radile. Sa druge strane, svoja vrata su otvorile preko internet sajtova, društvenih mreža… Tako je moglo da se virtuelno “putuje” svuda i razgledaju i muzeji koji su nam zbog bilo kog razloga nepristupačni. Međutim, da li to što vidite preko računara može da zameni doživljaj koji osetite kada fizički posetitie ta mesta.

 

Kustos i organizator muzejskih aktivnosti Narodnog muzeja Niš Željko Anđelković kaže da je takozvana „industrija doživljaja“ postala deo muzejskog turizma, a posetioci sve više postaju suština muzejskih produkcija. Za koga inače pravimo izložbu ili kome je ona namenjena?, pita se on.

“Dolaskom u muzej posetioci žele jedinstveno, autentično iskustvo, žele da na trenutak žive sa predmetima te da budu deo epohe. U tom procesu važnu ulogu igraju kustosi koji sa saradnicima rade kompletnu postavku izložbe i muzejski vodiči koji bi trebalo da ožive sve priče u vezi sa izložbom i da zajedno sa posetiocima stvore jedinstven doživljaj”, istakao je kustos Narodnog muzeja u Nišu.

Kada govorimo o doživljaju na mestima od kulturno-istorijskog značaja (muzeji, galerije, arheološka nalazišta) treba reći da je za kreiranje istih potreban tzv. lični doživljaj  koji je sve popularniji način stvaranja kompletnog ugođaja kod muzejskih i drugih posetilaca, dodaje.

“Dakle posetilac se nalazi u datim okolnostima i u datoj epohi i proživljava i preživljava određene priče. Kroz doživljaje posetioci se identifikuju sa institucijama kulture i one postaju jedno od njihovih mesta – tu se razmenjuju mišljenja, organizujul diskusije, edukativne radionice, a sve u cilju zadovoljenja potreba posetilaca i edukacije najmlađih koji čine buduću publiku. Kultura a samim tim i muzej je prvenstveno komunikacija”, kaže Anđelković.

Foto: V.M.

Narodni muzej Niš od utorka 5. maja 2020. godine otvorio je delimično svoja vrata za posetioce, poštujući preporuke Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Instituta za javno zdravlje u Nišu.

Njima je omogućen besplatan obilazak stalne muzejske postavke u Arheološkoj sali u Ulici Nikole Pašića, svakog dana od 10 do 14 časova. Napominju da će moći da pogledaju ovu postavku i u toku vikenda u istom vremskom periodu.

“U Arheološkoj sali Narodnog muzeja možete pogledati brojne eksponate koji će vam slikovito predstaviti deo istorijskog i civilizacijskog razvoja grada Niša od neolita do srednjeg veka.”

 

Obavezno je nošenje zaštitnih maski i rukavica i praćenje uputstava koja ćete dobiti od muzejskog vodiča u cilju zajedničke bezbednosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com