SportVideo

ONI SU PROSLAVILI NIŠ: Za fudbal je potrebna ljubav, volja, želja i istrajnost

Pre tačno 50 godina zakoračio je na stadion FK Radnički i od tada je vezan za ovaj niški klub do dana današnjeg. Po prirodi je skroman, a oni koji ga poznaju poštuju ga pre svega kao čoveka, pa onda i kao bivšeg fudbalera i fudablskog trenera. Da je najbitnije biti dobar čovak je ono što prenosi i na decu koju trenira.

Miodrag Stefanović Dujta, ceo svoj radni vek proveo je u fudbalu, kao fudbaler Dinama iz Vranja a kasnije Radničkog iz Niša, gde je ostvario punu afirmaciju. Po završertku fudbalske karijere, ovaj diplomirani DIF-ovac odlučio se za trenerski poziv u svom Radničkom, gde je vodio sve selekcije od petlića do seniora. Ljubav prema Radničkom je bila jaka, pa je u svom klubu stekao i penziju.

Fudbal mu je podario mudrost, umeće i sposobnost prisnosti, a sećamo ga se kao tada pravog, rođenog za fudbal, skromnog. Sam je stvorio sebe i u tome otkrio svoju budućnost.

“Tačno pre 50 godina, 1. jula sam došao u Radnički, došlo je nas sedam, osam fudbalera iz Srpske lige i skoro smo svi ušli u Prvi tim. Nakon osam godina i dva ugovora kao igrač, nastavio sam u ovom klubu trenersku karijeru. Bio sam trener svim kategorijama, od pionirskih do senirorskih”, govori Stefanović za Niške Vesti.

Foto: privatna arhiva

Fudbal je zavoleo od malena. Rođen je u Vranju i tamo je započeo svoju fudbalsku karijeru.

“Igrali smo fudbal na poljani, na malim prostorima, igrali smo bosi, ili sa obućom ko je koju imao na nogama. Nismo birali ni loptu, igrali smo sa malim lopticama, sa krpenjačama… Lomili smo prste, krvarili, pešačio sam od kuće do stadiona po četiri pet kilometara, ali je ljubav bila velika i ona je pobedila. Za fudbal je potrebna ljubav, volja, želja i istrajnost, a kod mene je to postojalo”, rekao je Stefanović.

Foto: privatna arhiva

On je Nišu dao doprinos i kao igrač, ali i kao trener. Iz njegove fudbalske škole iznedreni su mnogi mladi igrači koji su zaigrali kao prvotimci, najpre u Nišu, ali i u drugim klubovima Srbije i sveta. Piksi je jedan od njih, a čuveni Dujta mu je bio trener u pionirima. Trener treba da nauči, ali i da prepozna talenat.

“Ne gleda se samo talenat, jer onaj ko je talentovan igrač, ali je loš čovek, retko uspe. Za fudbal je potreban talenat, ali je neophodno da igrač ima i prave ljudske osobine. Na sve to utiču treneri, oni trebaju igrača da usmeravaju, da vaspitavaju”.

Foto: privatna arhiva

Nada se da i danas ima trenera koji žele da mu fudbaler bude i dobar igrač, ali i dobar čovek. Ipak ima i onih drugih koji ne obraćaju pažnju. Razlog za to je česta promena trenera. On se osvrnuo i na loše rezultate koje je  postizao niški tim.

“Imamo talentovane igrače i ovde u Nišu, ali i okolini. Radnički je ranije dovodio svoje igrače iz jugoistoka Srbije. Svi talentovani igrači iz tog kraja su najpre dolazili u Radnički, a onda išli dalje. Sada nije tako. Kada vam iz Radničkog ode dete sa 12, 13 godina u Beograd, u Čukarički, Partizan, Zvezdu, onda mogu da kažem da sigurno nešto ovde fali. Mislim da je jedan od razloga infrastruktura. U Nišu za decu nisu uslovi ponajbolji. Na pomoćnom terenu Radničkog treniraju pet selekcija odjednom. Na taj način ne možete da očekujete da neko sutra postane vrhunski fudbaler”, iskren je ovaj niški fudbaler.

Talentovane dece ima, trebalo bi sva da se sagledaju.

Foto: privatna arhiva

“Ima tu svačega, imate i navalentne roditelje koji po svaku cenu žele da im dete bude fudbaler, a sa druge strane možda neko talentovano dete negde čuči, ali nema nikoga ko bi ga pogurao… To bi trebalo da se promeni i da se sa decom radi kao što se radilo pre 20, 30 godina. Tada bi svi bili na terenu, pa ko je bolji taj će igrati”, rekao je Miodrag Stefanović.

I evo danas veteran, ali se ne odvaja od stadiona.

„Radnički mi je druga ljubav, prva je Dinamo iz Vranja, tako da sam vezan za Radnički takoreći celog života. Dan danas se skupljamo veterani ovde na stadionu, pratimo igre Radničkog, nerviramo se kad gubi, ali se i te kako radujemo njegovim pobedama.“ 

On je poručio mališanima da bi trebalo da se bave sportom, da li fudbalom ili nekim drugim, da se sklone sa ulice, jer onaj ko se bavi sportom sazreva u jednu zdravu ličnost i sa njim ni roditelji niti bilo ko drugi neće da ima nikakvih problema.

Tekst je deo projekta „Oni su proslavili Niš“ koji je podržan od strane Uprave za društvene delatnosti u okviru  Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com