SportVideo

ONI SU PROSLAVILI NIŠ: Vesna Milošević Petrović – nekadašnji najbolji golman planete (VIDEO)

Bila je poznata po atraktivnom stilu branjenja, ali i po činjenici da je odbranila više od 700 sedmeraca, od oko 1100 šuteva upućenih prema njenom golu. Kada je pre mnogo godina obukla dres sa državnim grbom na Trofeju Jugoslavije, nije mogla ni da pretpostavi da će samo četiri godine kasnije poneti priznanje najboljeg golmana planete. Golmanski dres je obukla sa 14 godina, ali tek nakon što je odnela pobedu na krosu.

Da je Niš rasadnik vrhunskih golmana potvrđuje i priča Vesne Milošević Petrović. Počela je 1969. u niškom „Železničaru“ koji je ubrzo prerastao u „DIN“. U prvom timu je debitovala kao učenica osmog razreda osnovne škole. Tokom narednih 15 sezona odigrala je više od 650 utakmica.

“Sasvim slučajno sam počela da se bavim rukometom. Pobedila sam na krosu Osnovnih škola u Nišu. Nastavnik OŠ “Ratko Vukičević” je želeo da treniram atletiku. Poslao me je na stadion. Na stadionu sam naišla na jednog starijeg čoveka i pitala ga šta ja mogu da treniram. On me je pogledao i poslao u “Rovče”. Rekao mi je da se javim treneru Svetovidu Grozdanoviću Ćeranu. Otišla sam u Rovče, javila se njemu, počela da treniram… Na jednom treningu nije bilo golmana i on je pitao ko želi da stane na go. Ja sam stala na go i od tada je počela moja golmanska karijera”, priseća se Vesna svojih početaka u rukometu.

Da li je Ćeran nešto osetio ili ne, ne zna, ali kada su krenuli u salu osnovne škole, tada “21. Maj” on joj je dao trenerice i kolenice i rekao “bićeš golman”.

“Vrlo brzo sam napredovala, ja sam prvu utakmicu za prvi tim tadašnjeg “DIN”-a odigrala sa svojih 15 godina. Sećam se te utakmice, igrali smo u Vrnjačkoj banji protiv “Goča”, dobili smo 19:6. Ja sam branila drugo poluvreme i primila samo jedan go. To je bilo neverovatno jer sam bila dete koje igra za prvi tim”, ističe Vesna Milošević Petrović.

Poziv da obuče dres reprezentacije dobila je sa 17 godina. Bila je na pripremama za svetsko prvenstvo koje je održano u Beogradu, ali je otpala kao četvrti golman. Puno puta je odbijala reprezentaciju, to je nije interesovalo.

“Bila sam iz drugoligaške ekipe, nikoga nisam poznavala, kada smo išli na pripreme osećala sam se kao da sam pala sa neba. Bila sam čak i kažnjavana zato što se nisam odazivala pozivu. Kada je bio Trofej Jugoslavije 1976. godine u Beogradu trener Vinko Kandija je došao kod mene kući, bukvalno me uhvatio za uši i odveo u Beograd. Tada su mnogi sportski novinari sa rezervom gledali na to, u smislu “ko je ona da odbija reprezentaciju”, “ko je ona da trener odlazi po nju”, ali trener je verovao u mene”, kazala je Vesna Niškim Vestima.

Debitovala je upravo te 1976. godine na Trofeju Jugoslavije protiv Zapadne Nemačke. Branila je drugo poluvreme, odbranila dva penala, igrala je dobro, da je na kraju utakmice Vinko Kandija zagrlio i rekao “hvala ti”. Gol državnog tima je branila 63 puta. Osvojila je zlatne medalje na Mediteranskim igrama 1979. u Splitu i na Balkanijadi u Sofiji iste godine, peto mesto na Svetskom prvenstvu u Čehoslovačkoj. Vrhunac karijere imala je 1980. osvajanjem srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Moskvi, kada je proglašena i najboljim golmanom sveta.

Za uspeh u sportu, kaže potreban je rad i ljubav

Uporedo sa sportskim uspesima, Vesna je završavala i fakultet. Dok su druge rukometašice odmarale, ona bi učila u parku. Knjigu je nosila sa sobom i u autobusu, vozu, avionu.

“Činjenica je da sam bila talentovana za sport, ali sam i mnogo radila, mnogo trenirala… Tada se treniralo u Rovčetu i pošto sam ja bila najmlađa u DIN-u desilo se nekada da sam odlazila posle škole sama u Rovče, skupljala decu koja su tu bila da mi šutiraju, uzimala loptu za ragbi, udarala u one zidine od Tvrđave da bi vežbala refleks. Veliki rad i velika ljubav, bez obzira na to što sam ja uvek na rukomet gledala kao na hobi. Meni je na prvom mestu bila škola, kasnije Pravni fakultet koji sam završila sa 23 godine, uprkos svim obavezama i pripremama koje sam imala”, priseća se Vesna Milošević Petrović.

Sport joj je kaže doneo mnogo. Omogućio joj je da upozna gotovo celu Evropu, deo Sveta, ali i da upozna vrhunske sportiste, da sklopi mnogo prijateljstva. Kada se vi nalazite u društvu najboljih sportista sveta, onda je to veliko bogatstvo, rekla je nekadašnja rukometašica. Kaže da se ni zbog čega ne kaje. Bila je prva rukometašica Jugoslavije koja je dobila poziv iz inostranstva. Ona je ponudu odbila. Zaposlila se u Duvansku industriju, imala je dobru platu i nije razmišljala da će doći neko drugačije vreme.

“Prestala sam da se bavim rukometom u 27-oj godini, na vrhuncu svoje karijere. Svi su bili iznenađeni, ali ja sam osetila da je pravo vreme da ostavim sport i da se bavim nečim drugim. Dobila sam sina, živela zaista lep život.”

Možda je i povreda ruke malo doprinela da skine golmanski dres, mada prema njenim rečima u to vreme nije ni bilo mnogo povreda. Treninzi su bili drugačiji.

“Za 14 godina svoje sportske karijere nijednom nisam ušla u teretanu. To mi nije smetalo da budem vrhunski sportista. Mislim da se danas mnogo radi, mnogo trči, mnogo koristi teretana, da su mladi sportisti rano previše opterećeni, tako da sve to izaziva teže povrede”.

Prva je rukometašica u Jugoslaviji koja je sa 17 godina dobila ponudu iz inostranstva. Novije generacije odlaze sa toliko godina. Sada se dešava opšta jurnjava za novcem, kazala je ona.

“U moje vreme nije bilo novca, mi smo igrali iz ljubavi. Ja nisam potpisala ni jedan profesionalni ugovor u DIN-u. Imala sam samo olimpijsku stipendiju, to je bilo sve. Kada je bilo svetsko prvenstvo u Srbiji 2013. godine meni su rekli iz rukovodstva reprezentacije da su naše rukometašice više pričale o nacionalnoj penziji nego o samoj utakmici. Njima je u glavi samo novac. Mi smo zaista volele rukomet i tvrdim da se tada igrao lepši rukomet nego sada. Sada je sve na fizikalijama, na brzini i na snazi, a nema nikakve lepote”.

Ipak je preporučila mladima da se okrenu sportu. Prema njenim rečima danas oni mnogo koriste telefone, kompjutere, ne znaju da se igraju.

“Ne mora to da bude profesionalni sport, ne moraju svi da razmišljaju o nekim vrhunskim rezultatima. Neka se bave sportom zbog svog zdravlja, ali ne samo zbog toga, bitno je da odrastaju u jednoj zdravoj sredini, a sport kao sport doneće im mnogo toga lepog kao što je doneo i meni”, poručuje nekadašnja najbolja rukometašica sveta.

Kroz njenju karijeru pratile su je i mnoge anegdote. Vesna se priseća jedne. Opklade između nje i Galeta iz grupe Kerber. Naime, oni su se opkladili da će on makar tri gola od 10 šutova da joj da. Nije uspeo da joj da ni jedan. Ona se priseća još jedne situacije koja možda najbolje ilustruje kakav je golman bila Vesna Milošević Petrović.

“Svake godine se u Istočnoj Nemačkoj održavao rukometni turnir. Krečmar je bio u to vreme najbolji rukometni trener sveta. On je došao do Pere Seratlića i pitao ga gde je Vesna Milošević. On je odgovorio “nije došla”. Krečmar mu je na to rekao: “vi je krijete za finale, gde je?”. Seratlić mu je na to odgovorio da sam prestala sa sportskom karijerom, na šta je Krečmar kazao “ljudi moji šta vi radite, ja bi pola Nemačke za nju dao”. To je meni takav kompliment da ja više ništa ne moram da govorim o svojoj karijeri”, zaključila je Vesna.

Vesna je po ugledu na Abaza Arslanagića prva dama koja je u modu uvela trenerke sa „mornarskim“ nogavicama. Vitka i visoka plavojka iz Niša sjajnih refleksa, podjednaka u odbrani niskih i visokih lopti, dobrih postavljanja pa je osvojila srca ljubitelja ovog olimpijskog sporta, pisale su tada novine. Pojavom na golu vraćala je samopouzdanje saigračicama, a protivnicama ulivala strah u kosti prilikom svake intervencije, bili su komentari sportskih novinara.

____________________________________________________________________________________________________________________

Tekst je deo projekta „Oni su proslavili Niš“ koji je podržan od strane Uprave za društvene delatnosti u okviru  Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Pola veka živim u ovom gradu,prošao sam ceo svet al ne znam da je Niš slavan grad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com