SportVideo

ONI SU PROSLAVILI NIŠ: Suzana Maksimović – “Ljubav prema šahu je odredila moj život”

Šah nazivaju “kraljevskom igrom” jer je kako kažu kraljica svih igara. To je jedna od najstarijih igara koja se zadržala do dana današnjeg. To je igra kombinacija i nadmudrivanja. Tabla, 32 figure, a u glavi mnoštvo kombinacija. Samo ona prava vodi do pobede… Nišlijki Suzani Maksimović kombinacije nisu falile, pa je tako u većini slučajeva igru završavala matiranjem.

Prvak države, reprezentativka, selektor, trener… sve to u jednoj ženi za koju kažu da je tiha, nenametljiva, a kada sedne za šahovski sto postaje tigrica.

Prve šahovske poteze je naučila od svog oca. On je i njoj, ali i njenom bratu  i sestrama bio uzor i učitelj. I brat se bavio šahom, ali ih je Suzana u rezultatima sve prestigla.

“Veoma sam mala krenula da igram šah, još sa 6, 7 godina, otac mi je preneo tu ljubav prema šahu. On se nije profesionalno bavio šahom, ali je zaista uživao u toj igri. To jeste zaista kraljevska igra, a on je voleo da je igra sa komšijom. Tu su se igrale brzopotezne partije do duboko u noć. Onda smo brat i ja, ali i moje sestre pored njega i naučili. Brat je počeo ozbiljnije da se bavi šahom i postigao odlične rezultate, bio je jedan od najboljih šahista Niša. Kada je on počeo studioznije da se bavi tim sportom, počeo je i nas tri da uči tome, međutim, jedino sam ja istrajala. Dopalo mi se, to je kao jedan virtuelni svet, odvede vas u jedan novi svet gde sve zavisi od vas. Kombinujete, igrate, uživate, a to osećanje me drži i dan danas”, kazala je Suzana Maksimović.

Majstor šaha postala je sa samo 18 godina, a zatim je stigla i titula velemajstora. Uporedo sa tim završila je i studije ekonomije, ali joj je ipak šah odredio njen životni poziv.

“Ljubav prema šahu je odredila moj život i profesionalno, iako sam završila Ekonomski fakultet, šah i uspesi u šahu su mi dozvolili da se time bavim. Moj sadašnji klub je Šah klub “Jugović” iz Kaća, upravo sam se vratila sa Prve savezne lige u Vrnjačkoj banji, gde sam ponovo imala najbolji rezultat. Mislim da sam blagoslovena time da mogu da se bavim onim što volim, da uživam u tome i da mi to bude ono od čega mogu i da živim”, istakla je Suzana Maksimović.

U njenoj bogatoj šahovskoj karijeri upisano je i to da je dobila ponudu od beogradskog Partizana, koji joj je tada nudio stan da se preseli u Beograd, ali ipak ona ostaje u Nišu i boje niškog šaha brani do 1993. godine. Tek tada postaje član Partizana i sa tim klubom osvaja titulu ekipnog prvaka države. Već 2001. postaje selektor jugoslovenske ženske reprezentacije.

“Ja volim kombinatorni šah, taktički, gde ima puno žrtava figura i gde ta kreativnost i lepota šaha najviše dolazi do izražaja. Postoji i taj pozicioi stil koji gaje mnogi šahisti, ali sam ja ipak bila naklonjenija ovom stilu i mislim da sam šahistkinja koja je osvojila najviše nagrada za najlepšu partiju odigranu u turniru. Najsrećnija sam bila kada sam tu nagradu dobila od Miše Talja, koji je bio predsednik žirija na turniru u Sočiju. On je moju partiju izabrao za najlepše odigranu, u velikoj konkurenciji Ruskinja”, iskrena je jedna od najboljih šahistkinja bivše Jugoslavije.

Nosilac je sijaset nagrada za najlepše partije na turnirima. Ona je verovatno i jedina naša šahistkinja koja je na olimpijskim igrama učestvovala sedam puta zaredom. Na jednoj od njih osvaja i titulu mis olimpijade.

“Bilo je puno pobeda na turnirima. Bila sam poslednja prvakinja Savezne Republike Jugoslavije, omladinska prvakinja, učestvovala u ciklusima za prvenstva sveta. Kuriozitet je i da sam učestvovala na 7 šahovskih olimpijada. Na jednoj od njih, u Solunu, osvojile smo ekipno bronzanu medalju i taj rezultat se vrednovao da sam dobila status vrhunske sportistkinje i Nacionalno priznanje, što je san svakog sportiste. Osvojila sam još jednu bronzanu medalju na olimpijadi u Dubaiju, ali to je samo za pojedinačni rezultat. Tih sedam olimpijada je moje najveće dostignuće. Kasnije sam vodila i reprezentaciju kao trener, na još dve olimpijade”, rekla je Suzana Maksimović i dodala da joj to pričinjava posebno zadovoljstvo jer upravo na tim takmičenjima imate mogućnost da se susretnete sa šahovskom elitom, sa najboljim igračima sveta.

Bila je spotista Niša, ali što je još bitnije sportista Jugoslavije. Nalazi se i na listi deset najboljih šahistkinja Jugoslavije. Ova vrhunska šahistkinja kaže da je talenat taj koji određuje da li ćete biti u vrhu ovog sporta.

“Talenat je najbitniji. Možete da prepoznate da li neko ima talenat za šah. Nakon toga neophodan je samo rad, rad i rad. Šahovska teorija je neiscrpna i varijante, možete lako u svemu tome da se izgubite, ali poznavanje završnice je apsolutno neophodno. Priprema za svaku partiju je meni dva do tri sata pred partiju, morate da imate i dobru fizičku kondiciju. Svi vrhunski šahisti moraju da imaju i fizičke pripreme”, kazala je Maksimović.

Nekada smo bili druga šahovska sila sveta. Imali smo šahiste u samom svetskom vrhu. Sada je već situacija drugačija.

“Nemamo taj sistemski pristup šahu, gde mora mnogo da se radi. Šahisti su prepušteni sami sebi, to je skup sport, moguće da i taj momenat odlučuje. Mi smo talentovana nacija za sport uopšte pa i za šah, ali šah zahteva studiozan pristup, ako toga nema nema ni uspeha. Sada je Kina preuzela primat, ali ja se nadam da ćemo mi kao nacija uspeti nešto da uradimo”, iskrena je Maksimović.

Šah je i danas njen život. Svoj talenat i znanje prenosi mlađim generacijama. Šah vam pomaže da rešavate ne samo šahovske nego i životne probleme. Nauči vas da mislite, ima obrazovnu i umetničku komponentu. Prema rečima naše sagovornice šah može da pomogne i da uživate u njemu, ali i da rešavate te neke školske i životne probleme.

______________________________________________________________________________________________________________

Tekst je deo projekta „Oni su proslavili Niš“ koji je podržan od strane Uprave za društvene delatnosti u okviru  Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com