DruštvoZdravlje

Oni su mladi i ambiciozni i rade u “Vatrenom oku”, a vratili su se iz belog sveta

Mlade Nišlije Dimitrije Spasić i Aleksa Radivojević imaju po 27 godina i opredelili su se da se bave naukom. Dimtrije se odškolovao delimično u Nišu u Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac”, a potom je obrazovanje nastavio u Amarici. Aleksa je do povratka u Niš radio u Beogradu. I on je, kao i Dimtrije niško dete, odrastao na niškim učicama, bivći đak Gimnazije “Bora Stanković”. Sada su članovi grupe od petnaestak zaposlenih, uglavnom mladih i stručnih ljudi, koji  rade u novoj Laboratoriji “Vatreno oko” u Nišu, koju je NR Kina poklonila državi Srbiji.

Dimitrije Spasić i Aleksa Radivojević ne kriju zadovoljstvo što su dobili priliku da se dokažu na polju biohemije i molekularne biologije u gradu u kome su odrasli, školovali se, a potom krenuli dalje da se usavršavaju. Njihovo obećanje da će se jadnog dana vratiti u svoj grad sa novim iskustvima i znanjem se sada ostvarilo. A koliko do pre nekoliko dana bili su hiljadama kilometera daleko od svojih porodica.

Dimitrije je pre desetak godina kada je završio treći razred u Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac” otišao u SAD. U državi Oregon završio srednješkolsko obrazovanje, a potom u Klivlendu upisao fakultet gde je i diplomirao biohemiju. Tokom studija boravio je nekoliko meseci na usavršavanju i u Londonu.

Dimitrije Spasić i Aleksa Radivojević; Foto: V. P.

“Po povratku u SAD i nakon diplomiranja na Klivlend Univerzitetu radio sam u “Steris kompaniji” na biohemijskim istraživanjima. Posle dve godine rada upisao sam master studije na Ludvig Maksimilijan univerzitetu u Minhenu na programu ljudske biologije i molekularne medicine. U Nemačkoj sam bio do marta ove godine, gde sam radio na svojim doktorskim studijama. A tokom master studija bio sam zaposlen u poznatom i renomiranom minhenskom Institutu za farmakologiju i toksikologiju, gde sam i izveo svoje magistarsko istraživanje u sklopu velikog naučno-istraživačkog projekta na iznalaženju farmakogenetičkih rešenja za lečenje dijabetesa”, priča Dimitrije.

Kada je počela epidemija kovida sticajem okolnosti našao se u Srbiji, na godišnjem odmoru i bez dvoumljenja je odlučio da svojim znanjem pomognem daljem razvoju i napretku molekularne dijagnostike u svojoj Srbiji.

“Prezadovoljan sam što ovde u Nišu u gradu i zemlji gde sam rođen imam uslove za naučni rad i napredovanje kao u Nemačkoj”, ne krije svoje zadodovoljstvo Dimitrije.

Aleksa Radivojević je molekularni biolog koji radi na ispitivanju uzoraka na kovid 19 i to u Nišu.

“Pre povratka u Niš bio sam angažovan na Institutu za molekularnu genetiku i genetsko inženjerstvo u Beogradu, na kojem izrađujem svoj master rad. U Beogradu sam završio studije i diplomirao na Biološkom fakultetu. Posebno mi je zadovoljstvo što sam opet u svom rodnom gradu i što radim u jednoj od najsavremenijih laboratorija, u niškom “Vatrenom oku” gde se, umesto dosadašnjih oko 200 moći da se uradi i do hiljadu analiza dnevno”, kaže Aleksa.

Borba sa koronom traje. Zaposleni u “Vatrenom oku”, pa tako i Dimitrije i Aleksa prate zbivanja u svetu, gde se, kao što je poznato, traži rešenje, odnosno vakcina.

“Sarađujemo i sa  Laboratorijom “Vatreno oko” u Beogradu jer  su obe laboratorije u sistemu naučnih ispitivanja i istraživanja na ovom planu u svetu. Naš zajednički interes je da  pobedimo koronu”, kaže  Aleksa.

Direktor Insituta za javno zdravlje u Nišu profesor dr Miodrag Stojanović podseća na reči premijerke Srbije Ane Brnabić, sa svečansti otvaranja “Vatrenog oka”, da je iznenađena što se mladi iz naše zemlje, kao što je Dimitrije Spasić, ali i mnogi drugi vraćaju u Srbiju, ali i da je reč o velikim patriotama. Posebno dr Stojanović ističe da su Aleksa i Dimitrije i mladi i ambiciozni, ali i neumorni.

Kada odnesu pobedu u ratu sa koronom nastaviće sa svojim naučno-istraživačkim radom i to u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

7 Komentara

  1. Jaoj, you are full of crap…. Kako samo lazete I pričate gluposti… Vratili se da pomognu, patriote, evo zasuzilo mi je oko… Mi sto se ovde borimo kao lavovi za svaki ispit, master rad… Nema veze, mi nismo patriote i mi ne volimo našu zemlju… Al vi sto ste se vratili, vi je mnogo volite…. Evo vam aplauz…

    1. Draga Profesorka, vi ste svakako jedan/jedna od najvećih patriota Srbije i Niša, ali za vašu borbu niko ne zna.Šta da se radi. Nemojte da budete ljubomorni i maliciozni ako još neko voli Srbiju sem vas

  2. Za Niš je sada i Beograd “beli svet”?! Po kom su konkursu primljeni “uglavnom mladi stručnjaci”?

  3. Želim im svako dobro! Ali vrlo brzo će obojca a pre svega Dimitrije da shvate gde su se vratili. Da se ne živi od patriotizma i nostalgije. Progutaće ih Niški Profesori i veliki stručnjaci, tatini i mamini sinovi i kumčići. O plati, napredovanju i sl. da ne govorim. Kad dodje vreme za porodicu, kupovinu stana itd. još gore. Prošlo je vreme srednje škole momci i spavanja kod roditelja. Želim im ostanak zbog nas Nišlija ali i odazak zbog njih samih.

  4. Momci ovo vam je dobro zbog CV. Ništa drugo. Niš je maćeha za uspešne mlade ljude koji nisu deca Profesora ili političara. Verujem da to znate i da vam je ovo samo prolazna stanica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com