Некатегоризовано

Oni čuvaju kolo i srpsku tradiciju od zaborava

Šezdeset godina postojanja, više od 30.000 članova, više od 20.000 nastupa i koncerata. Ruke upletene u kolo koje je simbol Srbije. I gde god bi zaigrali uvek je sa njima i u njihovim srcima bio Niš.

Zahvaljujući njima Nišlije već nekoliko godina uživaju u igrama folklornih ansambala iz celog sveta. Zahvaljujući njima na svim meridijanima se čula srpska narodna muzika, a igrači su nagrađivani aplauzima. Oni su Akademski folklorni ansambl “ORO” Studentskog kulturnog centra Niš i dobitnici nagrade Grada Niša “11.januar”.

Priznanje im je, kao i ostalim dobitnicima, uručano na svečanoj sednici Skupštine Grada održanom u Svetosavskom domu na Dan oslobođenja Niša.

“Ovo je ponos za Studenski kulturni centar i Akademski folklorni ansambal ORO. To za nas predstavlja i određenu odgovornost jer moramo da nastavimo da čuvamo srpsku tradiciju, očuvanjem narodne igre, pesme, i običaja i predstavljanjem Srbije u svetu”, rekla je direktorka Studenskog kulturnog centra dr Dragana Petković kada je iz ruku predsednika Skupštine Grada Niša Radeta Rajkovića primila priznanje.

„Želim da se zahvalim svima koji su prepoznali napore, trud i rad naših članova da sačuvaju srpsku tradiciju od zaborava. Uvek smo se trudili da predstavimo srpski identitet ne samo u našoj zemlji, već i u svetu. Sigurna sam da će ova nagrada podstaći mnoge mlade generacije da nam se pridružuju u godinama koje dolaze i da zajednički čuvamo srpsku tradiciju od zaborava”, dodala je dr Dragana Patković zahvaljujući gradu na ukazanom poverenju i nagradi.

“Novac koji je deo ove nagrade utrošićemo za monografiju koju planiramo povodom jubilarne, 60 godine postojanja “ORA”, dodala je ona.

Akademski folklorni ansambl “ORO” – Studentski kulturni centar Niš za 60 godina postojanja ostvario je izuzetna dostignuća i doprinos u afirmaciji kreativnih potencijala studenata Univerziteta u Nišu. Svi njihovi uspesi, nastupi, putovanja, nagrade sa kojima su se vraćali iz dalekih zemalja, staće u monografiju koja će ostati novim pokolenjima da ih opominje kojim putem treba nastaviti.

ORO je najstariji ansambl SKC-a, koji od svog nastanka 1959. godine neguje narodne igre i pesme svih krajeva Srbije, sa posebnim akcentom na igre iz Ponišavlja i jugoistočne Srbije.

FOTO: AFA “Oro”

Negujući srpsku narodnu igru, pesmu, tradiciju i običaje, ansambl je nastupao u mnogim zemljama Evrope i sveta i osvajao mnogobrojna priznanja. Dva puta je proglašen za najbolji igrački kolektiv u Srbiji. Igrači ansambla su nosioci pojedinačnih najviših priznanja sa takmičenja folklora održavanih u Srbiji.

Ansambl je učestvovao u obeležavanjima najviših gradskih, državnih svečanosti i kulturnih manifestacija.

Ansambl ORO je jedan od osnivača CIOFF-a u Srbiji – Nacionalne asocijacije međunarodnih organizacija folklornih festivala i narodne umetnosti, pod pokroviteljstvom UNESCO-a. SKC Niš je, sa Akademskim folklornim ansamblom ORO, osnivač i organizator Međunarodnog studentskog festivala folklora, koji se od 2008. godine održava u Nišu, Beloj Palanci, Vladičinom Hanu, Knjaževcu, Ražnju i Ćupriji, svakog jula i predstavlja eminentni regionalni međunarodni festival folklora i ujedno najveći folklorni festival u Srbiji, koji poseti više od 10.000 ljudi. Kao predstavnik najboljih akademskih folklornih ansambala u zemlji, Akademski folklorni ansambl ORO izabran je za predstavnika Republike Srbije na Olimpijadi folklora 2020. godine u Rusiji.

FOTO: SKC

Studentski kulturni centar Niš radi kao ustanova Vlade Republike Srbije za kulturnu, umetničku i obrazovnu delatnost studenata Univerziteta u Nišu od 1993. godine, a njen primarni cilj je prezentacija kulturnih događaja i afirmacija autentičnih stvaralačkih i kreativnih potencijala studenata. SKC Niš nudi akademskoj populaciji Univerziteta u Nišu mogućnost angažovanja u mnogobrojnim aktivnostima vezanim za ansamble, kao što su: Akademski mešoviti hor SKC-a, Ženski hor, Akademski folklorni ansambl “ORO”, Veliki narodni orkestar i Akademsko pozorište. Pored toga, SKC Niš objedinjuje veliki broj specijalizovanih programa i projekata kao što su književno-tribinski i dokumentarni program, edukativno-stručni program, izdavačka delatnost, psihološko savetovalište za studente, program vizuelnih umetnosti, muzičko-scenski program, filmski program, organizacija koncerata, performansa, izložbi i sajmova knjiga, organizacija studentskih sportskih takmičenja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com