Društvo

One brišu granice između ženskih i muških zanimanja

Potporučnik Jovana Stojanović, pripadnica policije Dragana Žikić, preduzetnica Zorica Stanković, pripadnica vojske i jedina žena ragbista u Nišu Ana Marija Škiljo, kik bokserka Neda Brkić i planinarka Ana Palamarević, bile su gosti predsednika gradske opštine Medijana  Nebojše Kocića povodom obeležavanja 8. marta, Dana žena.

Poziv za prijem nisu slučajno dobile. One su pripadnice lepšeg pola i one su izbrisale granice između muških i ženskih poslova ili hobija. Pokazale su da u sebi imaju dovoljno snage i energije da se uhvate u koštac sa izazovima kojima su, svojevremno, odgovarali samo pripadnici jačeg pola. I ne samo to. Na poslu koje obavljaju one su rame uz rame sa svojim kolegama i uspešne isto kao i oni.

“Ovo je druga  godina kako Gradska opština Medijana organizuje prijem za dame sa neobičnim zanimanjima. Mada ženama treba posvećivati pažnju svakog dana, 8.mart je poseban dan i pozvali smo ih da im se zahvalimo za to što pružaju našem društvu, da im ukažemo poštovanje”, kaže predsednik Gardske opštine Medijana Nebojša Kocić.

Ana Marija Škiljo je vojno lice, ali je i jedina žena ragbista u Nišu.

“Ragbi treniram deset godina. Svi misle da je to malo muški sport. U Srbiji je ovaj sport pomalo specifičan. Sada pokušavamo da i u Nišu, sa Ragbi klubom “Radnički” napravimo ženski ekipu za sledeću sezonu i da se takmičemo u Srbiji i na Balkanu”, kaže Ana.

Njena imenjakinja Ana Palamarević je, takođe, pokazala da je hrabra žena. Ona je po zanimnaju vaspitač, ali nije mogla da odoli zovu planina, a posebno je privlače najviši vrhovi. Krenula je u njihovo osvajanje.

“Moje zanimanje nije neobično, ali  je izazov to što se bavim planinarenjem i što, i pored toga što sam majka troje dece, uspevam da pronađem dovoljno vremena i za porodicu i za posao kome sam posvećena, ali i za planinarenje”, kaže Ana Palamarević. “Sedam godina se bavim planinarenjem, osvojila  sam veće vrhove Balkana, a ispunila sam i svoj san jer sam ispenjala i Mon Blan na 4810 metara nadmorske visine”.

Potporučnik Jovana Stojanović ima 25 godina, završila je Vojnu akademiju sa prosečnom ocenom 9,05. Radi u 39. bataljonu Treće brigade Kopnene vojske Srbije. Bavi se i atletikom, polumaraton. Član je i plesne grupe “Tamo daleko” Treće brigade Kopnene vojske.

Dragana Žikić je  pripadnica policije, rukovodilac Grupe za suzbijanje  maloletne delikvencije i nasilja u porodici u PU Niš. Udata je i majka troje dece.

Pustovanjem vune bavi se preduzetnica Zorica Stanković, diplomirani ekonomista. Radila je u banci, a kada je ostala bez posla odlučila je da pokrene  sopsteveni biznis sa idejom da od zaborava sačuva stare zanate kojim sada i zarađuje.

Najmlađa gošća Gradske opštine Medijana je bila Neda Brkić koja ima 17 godina i kik bokserka je. Učenica je Pravno-poslovne škole. Tri i po godine trenira kik boks, državni je prvak u lov kik boksu za 2018.godinu, a vlasnik je i zlatne medalje sa Balkanskog prvenstva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com