KulturaMoja priča

On je i slika i pesma – VLADIMIR CRNOMARKOVIĆ

Pronašao je još jedan vetar i javilo mu se sećanje iz rose, i poželeo je da muzikom i slikom vrati snove istinske i neizbledele oblake. Prihvatio je želju i nema zaboravljenih reči. Vladimir ne može bez slikarstva i muzike i to podseća na još na nedovršenu noć.

“Slikarstvom se bavim aktivno od 1980 godine. 1979 god, završio sam Umetničku školu u Nišu i od tada do danas imao sam 20 samostalnih i više od 170 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Izlagao sam u Madjarskoj, Rumuniji, Japanu, Kanadi, Hrvatskoj, Sloveniji i da ne nabrajam sve a u zemlji sam izlagao u svim većim gradovima.”

Foto: privatna arhiva

Ideja na pretek, mašta pomaže i boja daje svoj sjaj ideji. Od prirode, cveta, manastira do čak mačke kao inspiracije i pažnje koju izaziva.

“Ciklus o maškama još radim a inspiracija su mi Srpski pravoslavni manastiri i crkve. Bavim se i pejzažom, aktom, portretima i svim onim što dodje kao želja, kao misao. A kada se jutra pretvore u belu svilu, i muzika sama krene , on hoda i dalje po ravnoj cvetnoj ploči bez ograde.”

Foto: privatna arhiva

“Muzikom se bavim dosta dugo, od sredine 80-ih – godina. U početku sam radio sa Jugom Erčevićem mojim pokojnim kumom. U duetu smo umalu značajne koncerte u skoro svim pozorištima Srbijei bilo je to sjajno vreme i veliko zadovoljstvo.”

Foto: privatna arhiva

Nema napuštene senke, nepredaje se praznom pogledu bez lutanja i nije slučajno zalutao u Lutajuća srca

“Već dugo saradjujem sa Lutajućim srcima imali smo jako lepe koncerte i nastupe u Novom Sadu i Beogradu, svirali smo i u Nišu i na raznim festivalima. Sada očekujemo u junu mesecu nastup u Aleksincu još po neke što me itekako raduje i veselim se svakom nastupu.”

Foto: privatna arhiva

Naučen na svetlost, šapuće baladu kroz glasnu tišinu. To muzika i slike Vladimira Crnomarkovića hrle bisernim osmesima što kriju se u osvitu ove priče.

_______________________________________________________________________________________

Tekst je deo projekta “Oni su najbolje iz Niša”, koji je sufinansiran od Grada Niša – Gradske uprave za društvene delatnosti, na osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji te opštine za 2022. godinu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com