Društvo

Omiljena izletišta Nišlija spremna za Prvi maj

Kamenički vis, Dabilo, Gradac, Bubanj, Vrežina i brojna druga izletišta u okolini Niša, spremna su za 1. maj za sve one Nišlije koji ovaj praznik provode u prirodi. Prema rečima gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski JKP “Mediana” imala je pojačane akcije čišćenja, ali i očekuje od građana da se sa punom pažnjom ophode prema prirodi u kojoj se nalaze.

 

Foto: GO Pantelej

“Želimo da motivišemo sve one koji budu u prirodi, da bacaju smeće kontrolisano, na mestima koja su za to predviđena i da za sobom ostave čist prostor kako bi i sledeći izletnici mogli da ga koriste”, poručila je gradonačelnica pred 1. maj, Međunarodni praznik rada.

Foto: GO Pantelej

Na izletištima je pokošena trava i uklonjeno polomljeno granje. Izletnike će kao i svake godine dočekati i prazne kese za sakupljanje smeća, koje bi trebalo da ih stimulištu da otpad ne ostavljaju za sobom. Dan kasnije ovde će opet doći radnici Medijane i sakupiti napunjene kese.

Foto: GO Pantelej

Akciju sređivanja izletišta sprovela je i Gradska opština Pantelej. Očišćen je Kompleks Čegra i Кamenički vis. Ta izletišta su spremna za mnogobrojne izletnike koji višednevni odmor tokom neradnih dana nameravaju da provedu u prirodi, u najbližoj okolini Niša.

“U akciji su volonterski učestvovali opštinski funkcioneri i zaposleni, uz logističku podršku sektorskih ekipa JКP Medijana. U skladu sa prognoziranim vremenskim uslovima, veliki priliv izletnika očekuje se već tokom vikenda i tradicionalno za „prvomajski uranak“, na prvi dan praznika rada kada se na Кameničkom visu okuplja najveći broj ljudi”, saopštila je ova opština.

Foto: GO Pantelej

Za zainteresovane posetioce Кameničkog visa, na dan 1.maja, Gradska opština Pantelej, kao i svih proteklih godina, obezbedila je besplatan prevoz do ovog popularnog izletišta. U skladu sa ustaljenom praksom iz prethodnih godina autobus bi prevozio izletnike na relaciji: polazak sa stajališta kod Učiteljskog doma, sa usputnim stanicama u Jagodin mali i ul.Кosovke devojke, preko Vinika i sela Кamenica do parkinga na izletištu Кamenički vis, po sledećem režimu:

-polasci sa stajališta kod Učiteljskog doma prema Кameničkom visu, na svaki neparni sat, počev od 07,00 do 19,00
-povratak sa Кameničkog visa, na svaki parni sat, počev od 08,00 do 20,00.

Foto: GO Pantelej

Povodom očekivanih masovnijih okupljanja na ovim izletištima iz gradskih struktura apeluju na odgovoran odnos izletnika prema prirodi i uređenim izletničkim prostorima. To se prvenstveno odnosi na strogu zabranu paljenja vatre u šumi, s obzirom da postoje predviđena i uređena mesta za roštiljanje i korišćenje vatre u kontrolisanim uslovima, kao i na obavezu posetilaca da za sobom pokupe izletnički otpad i odlože u postavljene posude i kontejnere koje će JКP Medijana tih dana intenzivnije prazniti.

“U cilju očuvanja prirode i postojećeg izletničkog mobilijara, koji su učestalo na meti vandala,  ove prostore kontrolisaće komunalna policija”, ističu u GO Pantelej.

Foto: GO Pantelej

Prema najavama meteorologa za 1. maj se očekuje lep i sunčan dan, sa maksimalnom temperaturom od 22 stepena, tako da se očekuje da će Nišlije sigurno poraniti i dan provesti u prirodi u dobrom raspoloženju, makar i na jedan dan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com