DruštvoKultura

Oliver Paunović piše još jednu istoriju kroz dokumentarni film o Žiki Milenkoviću

Na Filmskim susretima u Nišu, ove godine biće prikazano još jedno dokumentarno ostvarenje niške City produkcije. Radi se o filmu o još jednom Nišliji, Živojinu Žiki Milenkoviću, o čoveku koji je obeležio najgledanije serije u jugoslovenskom i srpskom filmu i na kraju o čoveku koji je „Narodni glumac“.

Publika ga i dan danas pamti kao Soću iz “Vrućeg Vetra”, kao Vasića iz serije “Više od igre”, kao Cvetka u seriji “Ljubav na seoski način”, ali i kao inspektora u čijoj kancelariji pada čuvena opklada iz filma „Kako je propao rokenrol“, kao ministra u filmu „Kako sam sistematski uništen od idiota“. Mlađoj publici najbliži je kao Garac u „Srećnim ljudima“ i deda Trajko u seriji „Porodično blago.

Unuk Žike Milenkovića, reditelj Vladimir Ristić, direktor fotografije Vanja Zelenski i producent Oliver Paunović

“Pišemo još jednu istoriju! Film o glumcu Živojnu Žiki Milenkoviću premijerno na Filmskim susretima u Nišu 2023. Glumačku karijeru počeo je u Niškom narodnom pozorištu. Kasnije prelazi u Beogradsko dramsko pozorište, gde je glumio do penzionisanja. Jedno vreme u Nišu bio je profesor književnosti. Glumio je u preko 30 filmova, preko 300 televizijskih emisija (drame i serije) i oko 150 pozorišnih predstava”, istakao je producent Oliver Paunović.

Reditelj Vladimir Ristić otkriva da će se između ostalih u filmu pojaviti Zdravko Šotra, Ljiljana Lašić, Vukašin Marković, Siniša Pavić, Dragoslav Lazić, Svetlana Ceca Bojković i mnogi drugi poznati glumci i reditelji koji su radili sa Žikom.

„Film će biti omaž jednom od najpoznatijih niških glumaca čija je kako lična tako i profesionalna biografija zaista zadivljujuća. Snimajući razgovore i svedočanstva s ljudima koji su sarađivali s njim, saznajem koliko je Žika bio voljen i poštovan od kolega ali i od običnih ljudi, komšija s kojima je delio svakodnevnicu“, kaže Vladimir Ristić autor scenarija i reditelj filma.

U dokumentarcu su korišćeni delovi arhivskih emisija RTS-a kao i mnogi intervjui koji su ostali kao vrhunsko svedočanstvo iza ovog sjajnog umetnika. Posebnu draž filmu daće i Živojin Žika Milenković Junior, unuk čuvenog glumca koji će nam približiti privatnu i porodičnu sliku svog čuvenog dede.

Snimanjem ovog filma o Žiki Milenkoviću City Production nastavlja putem kojim je krenuo pre 10 godina, da stvara univerzalne, autentične priče o ljudima koji su potekli sa ovih prostora.

Dokumentarni film “Narodni glumac” potpisuju: reditelj Vladimir Ristić, direktor fotografije Vanja Zelenski i producent Oliver Paunović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com