Stari Niš

OLIMPIJSKI PLAMEN U NIŠU

Vojislav Stoiljković Sokolav, čuveni Niški bravar i zanatlija, istaknuti Sokolac pre rata, nosilac je prvog olimpiskog plamena 1936. godine.

U staroj i veoma prometnoj Dušanovoj ulici u Nišu, pod brojem 35., već više decenija postoji svim Nišlijama dobro poznata bravarska radnja Sokolac. Radnju je na istom mestu gde se i danas nalazi osnovao dleke 1937. god, čuveni Vojislav V. Stoilković Sokolac bravar iz Niša. U radnji su se pored narezivanja ključeva i drugih bravarskih poslova, pravile i furune za grejanje prostorija, šporeti za kuvanje i pečenje, kubići, pržulje za kafu, čunci i drugi limarski proizvodi.

Foto: T. Santrač

Istovremeno sa radom i vodjenjem bravarske radnje, Voja je bio i istaknuti član ondašnjeg sportsko patriotskog Sokolskog saveza.

U svim većim gradovima tadašnje Kraljevine Jugoslavije, postojale su Sokolane, prostorije za okupljanje i vežbanje sokolaca. Niška Sokolana podignuta je 1927. godine, a o značaju ove organizacije govori i podatak da je u Niš došao i kralj Aleksandar Karadjorćević i doneo sokolsku zastavu. Voja je bio istaknut u više sekcija Sokolskog saveza i na svim sokolskim sletovima i paradama, pa mu je jednom kao istaknutih sokolaca pripala i izuzetna čast da kao prvi nosi olimpiski plamen.

Naime, te 1936 godine u Berlinu u ondašnjoj nacističkoj Nemačkoj organizovane su i održane 11. po redu letnje Olimpiske igre. Te godine prvi put se u istoriji olipiskih igara uvodi štafetno prenošenje olimpiskog plamena iz Olimpije na Peloponezu do mesta održavanja igara, u ovom slučaju Berlina, koje je u jednoj deonici puta pripalo i Voji sokolcu. Tu baklju iz 1936. godine sa upisanim imenima gradova gde je plamen prolazio, porodica Stoilković i danas čuva kao vrednu porodičnu uspomenu.


Iz aktivnog članstva u Sokolskom savezu Voji ostaje doživotno nadimak Sokolac koji se prenosi i do danas na njegove potomke.

Ubrzo posle ovog dolazi i 1941 godina i početak rata. Iz kratkotrajnog aprilskog rata, kao vojno obveznik, Voja Sokolac se bekstvom iz nemačkog kamiona spasio zarobljeništva i vratio u Niš gde nastavlja svoju osnovnu delatnost, bravarski zanat. Kasnije se ponovo aktivirao u sportskom životu grada, i 1951 godine uzima učešće na gradskim moto trkama. Pedesetih godina bio je i aktivan član uprave Bokserskog kluba Radnički u vreme ekspanzije ovog sporta u gradu.

Sportista za ponos i primer i vredan za istoriju Niškog sporta Voja Sokolac.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com