Некатегоризовано

Okrivljeni za smrt harmonikaša priželjkuje sporazum sa tužilaštvom

Suđenje A. S. (35) iz Donjeg Matejevca kraj Niša okrivljenom za smrt harmonikaša Ferata Asanovića (68) nastavljeno je danas pred Višim sudom u Nišu svedočenjem veštaka niškog Zavoda za sudsku medicinu dr Stevana Todorovića.

Ferat je brutalno pretučen 3. maja prošle godine u jednoj kafan Nišu oko 23.00 sati naočigled gostiju i konobarice, a pri tom niko nije pozvao Hitnu pomoć. Nesrećnog čoveka pronašao je nekoliko sati nakon napada prolaznik i on je oko 3.00 sata iz ponoći hospitalizovan, a već oko 6.00 časova je preminuo. Odgovarajući na pitanja advokata okrivljenog Stanimira Đurića, dr Todorović je rekao da postoji velika verovatnoća da bi smrtni ishod bio sprečen da je je Selimović ranije bio hospitalizovan, ali da to niko sa sigurnošću ne može da kaže.

„Povreda koju je Selimović imao sama po sebi nije bila opasna po život. Da je oštećeni oko 23.30 časova pregledan, da su povrede ranije lokalizovane moguće da bi mu medicinska pomoć pomogla. Ovakva povreda sama po sebi nema smrtni ishod. Selimović je pregledan na skeneru, pa je upućen na kontrastno snimanje, ali je preminu bez utvrđivanja povrede krvnog suda na vratu i određivanja adekvatne terapije“, rekao je dr Todorović.

Odbrana okrivljenog predložila je tužilaštvu sporazum o priznanju krivice za krivično delo nanošenje teške telesne povrede opasne po život. Advokat okrivljenog Stanimir Đurić rekao je da su od tužilaštva dobijali već predloge za sklapanje sporazuma o priznanju krivice na pet i šest godina. Sudija Višeg suda Aleksandra Mojašević dala je tužižilaštvu mogućnost da razmotri predlog odbrane okrivljenog do 31. maja, a ukoliko sporazum do tada ne bude postignut suđenje će biti nastavljeno svedočenjem neuropsihijatra. U dosadašnjem toku suđenja svedoci, konobarica i gosti kafane, naveli su da je veče u kafani u početku proticalo sasvim normalno, da su čak Ferat i A.S.  sedeli zajedno.

Usledila je potom rasprava na romskom jeziku. Konobarica je kazala  da nije razumela o čemu pričaju, ali po tonu je shvatila da postoji neki problem.

„U jednom trenutku A.S. je viknuo na srpskom : „Nemoj da mi sviraš po jednu strofu, razbiću ti harmoniku!“ Kada se Ferat požalio da je umoran, on mu je stvarno uništio instrument i počeo da ga udara, koliko tačno puta ne znam jer sam rukama pokrila oči. Jedan od gostiju ga je zaustavio, stvari su se smirile sve dok me Ferat nije udario po ruci jer sam odbila da mu dam piće s obzirom na to da je bio pijan.Kada ga ponovo napao više nije mogao da stane“, rekla je konobarica na prethodnom ročištu.

Gost kafane je pred sudom potvrdio da je svojim očima video kada A. S. krvnički pretukao Asanovića.

„Čuo sam A.S. kako se žali da mu harmonikaš ne peva cele pesme već samo strofe. Video sam da mu je dao 200 dinara, a čuo sam da mu je navodno pre toga platio 100 evra. Zatim mu je oteo harmoniku i razbio je od pod a onda mu udario desetak šamara. Govorio mu je da će ga ubiti, ja sam pokušao da ga zaštitim, govorio sam mu da ga ne tuče. On je kazao da je harmonikaš navodno tukao konobaricu, pa ga je udario još desetak puta iz sve snage pesnicama u glavu. Udarao ga je kao da bije po džaku, shvatio sam da su njegove pretnje ozbiljne pa sam ga odgurnuo a Ferata podigao ga na stolicu. Bio je sav ubijen, tekla mu je krv iz nosa ali nije progovorio ni reč“, kazao je čovek koji je prisustvovao kobnom događaju. Objasnio je da je napadač stao na vrata kako niko ne bi mogao da pozove pomoć, te da je zatim nastavio da pije. „Zatražio je od konobarice piće „da bi se smirio“. Kada je seo za sto i uzeo čašu, ja sam to iskoristio da izađem iz kafane“, završio je svoje svedočenje svedok.

Krivični zakonik za krivično delo nanošenja teških telesnih povreda sa smrtnim ishodom predviđa 12 godina robije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com