DruštvoPolitika

“Oko sokolovo” uskoro i u Nišu

Skupština grada Niša usvojila je danas Odluku o upravljanju javnim parkiralištima, koja će omogućiti uvodjenja sistema “Oko sokolovo” i na ulicama Niša.

U Odluci koju su odbornici usvojili taj sistem nije direktno pomenut, ali je predsednik Skupštine grada Niša Boban Džunić rekao da najznačajnija novina koju Odluka donosi jeste uvodjenje sistema “Oko sokolovo”.

Dimitrijević je za skupštinskom govornicom rekao da će se uvodjenjem “inovativnih inforamciono-komunikacinioh tehnologija” koje omogućavaju kontrolu parkiranja, kontrola obavljati po pravilu elektronskim putem, a samo u izuzetnim slučajevima “od strane kontrolora” preduzeća.

On je kazao da zbog korišćenje inovativnih informacionih tehnologija postoji neophodnost saradnje “Parking servisa” i Gradske uprave za komunalne delatnosti, naročito Komunalne milicije.

Dejan Dimitrijević, direktor JKP Parking servis

“Saradnjom izmedju Komunalne milicije i “Parking servisa” omogućiće se izuzetno visoka efikasnost kontrole parkiranja na ulicama Niša, što će rezultirati manjim brojem nepropisno parkiranih vozila, prohodnijim trotoarima za pešake, smanjenjem gužvi izazvanih nepropisno parkiranim vozilima, odnosno većom protočnošću saobraćaja, smanjenjem zagadjenja životne sredine, većim brojem slobodnih mesta i povećanjem prihoda u budžetu grada”, navedeno je u obrazloženju koje je pročitao Dimitrijević.

U obrazloženju Odluke se navodi da će Komunalna milicija obavljati audio i video snimanje javnog mesta korišćenjem “opreme za video akustičke snimke i fotografisanje” i vozila sa “uredjajima za snimanje”.

Odbornik opozicione odborničke grupe “Niš, moj grad” Branislav Jovanović istakao je da Odluka o upravljanju javnim parkiralištima za gradjane znači još jedan “zulum”.

Branislav Jovanović, odbornik Koalicije “Niš moj grad”

“To je novi harač za gradjane juga Srbije koji imaju za 50 odsto niže plate nego stanovnici severa zemlje. Dolazi nam “Oko sokolovo” u vreme kada su cene osnovnih životnih namirnica poskupele za 30 do 50 odsto, gradski prevoz za 33 odsto, a poskupelo je i grejanje, gorivo struja. U Nišu je 7.000 domaćinstava bez električne energije”, rekao je Jovanović.

On je naglasio da je za nabavku sistema “Oko sokolovo” grad već dao 50 miliona dinara jednoj beogradskoj firmi.

“Navodno će ovim da se povećaju prihodi budžeta grada, a “Parking servis” uplaćuje gradu samo 700.000 dinara godišnje, iako je poslednjih godina dobio na upravljanje nekoliko novih parkinga. Kazne za odnošenje vozila “paukom” povećane su sa 2.000 dinara na 13.000 dinara, čak i na 15.000 i 18.000 dinara, ali prihodi grada nisu veći”, izjavio je Jovanović.

Odluka o upravljanju javnim parkiralištima koju su odbornici danas usvojili predvidja kaznu od 5.000 dinara za gradjane koji se nepropisno parkiraju, dok su kazne za firme i ustanove 60.000 dinara.

Za preduzetnike je predvidjena kazna za nepropisno parkiranje od 20.000 dinara, a za odgovorna lica u firmama kazna je 12.000 dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

5 Komentara

  1. A kada snime konjsku zapregu, jel će da ih kazne na licu mesta ili će kazna da im stigne na KUĆNU adresu?. A Bane i dalje pokušava da se ponovo uvali na državni kazan, tako što se sada šlihta narodu. Čovek bez morala i obraza!

  2. Da li će biti snimljena i nepropisno parkiana vozila na zelenim površinama???? Na travnjacima na Bulevaru Nemanjića se godinama unazad vozila parkiraju po travnjacima i unišavaju ih. Naročito na travnjacima ispred zgrada od broja 48 do 56. Travnjaci liče na obične NJIVE. Razorane, JAD I BEDA. Katastrofa. Mora da se jadni Nemanjići prevrću tamo gde su ako vide kakvi su travnjaci na bulevaru koji nosi njihovo ime. Do sada niko nije reagovao na ovo. Ni komunalna milicija ni Opština Mediana ni Zelenilo. NIKO NIŠTA.

    1. A gde da se parkiraju ljudi, zgrade se zidaju bez parkinga, a sad je mnogo vise vozula nego pre 50 godin

  3. Kad narodu prekipi bice smejanje, nestace oko sokolovo a ovi sto ga izglasase….ce odu kod sefa da kukaju. Samo vi globite ovaj narod….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com