DruštvoRegion

Oko sokolovo ponovo ima kuću u svom Kaletincu

Pre samo pet meseci kuća Dragutina Matića bila je pred rušenjem, zarasla u korov, a sada izgleda onako kako je u njoj Matić živeo sa suprugom Krunom i petoro dece. Kuća je iznova izgrađena zahvaljujući tome što su se Matićevi potomci složili da se odreknu svog nasledstva u korist opštine Gadžin Han, a iz opštinske kase je izdvojeno 4,7 miliona dinara za gradnju.

Predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović izjavio je da su radovi na kući Dragutina Matića u najvećoj meri završeni i da još samo preostaje da se kuća opremi nameštajem i uredi dvorište.

„Još oko 300.000 dinara biće potrebno da se dvorište sredi i napravi ograda. Planiramo i da asfaltiramo put koji od centra sela vodi do kuće, kako bi olakšali pristup turistima. Nadamo se da ćemo na proleće kuću moći da otvorimo kao muzej“, rekao je Filipović.

On je kazao da opština Gadžin Han namerava da kuću Dragutina Matića “umreži”sa još nekim zanimljivim destinacijama na području opštine i da je tako predstavi turistima. Prema Filipovićevim rečima, u planu je i obnova kuće Branka Miljkovića i izgradnja spomenika koji bi bio spomećen svim stanovnicima opštine Gadžin Han koji su se borili u Prvom svetskom ratu. Te lokacije, dodao je Filipović, ući će u jedinstvenu turističku ponudu Zaplanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com