Društvo

Oko 400 socijalnih preduzeća opstaje na tržištu, potrebna bolja zakonska regulativa

Socijalna preduzeća omogućavaju osobama koja teže dolaze do posla, osobama sa invaliditetom, osobama koje živi u siromaštvu da dođu do zaposlenja. U Srbiji postoji 400 ovakvih preduzeća koja opstaju na tržištu ali ne postoji jedinstven zakon koji reguliše ovaj način poslovanja.

Predsednik Udruženja građana za podršku evopskim integracijama “Evrokontakt” Kruševac Nenad Krstić istakao je da je potrebno poboljšanje postojećih zakona kako bi se stvorilo povoljno okruženje za razvoj Socijalnog preduzetništva u Srbiji.

“Vlada bi trebalo da konsultuje zainteresovane strane oko toga šta je potrebno da se uradi da bi se stimulisalo otvaranje novih socijalnih preduzeća”, rekao je Krstić.

On je dodao, da  u Evropskoj uniji praksa osnivanja socijalnih preduzeća  postoji više od 30 godina i da trenutno oko 2 miliona pravnih lica u EU posluje po principima socijalnog preduzetništva i zapošljava preko 14 miliona radnika.

Stručni saradnik Dina Rakin kazala je da je najveći problem našeg društva nezaposlenost ali da i pored toga postoje brojni problemi kojima se upravo socijalna preduzeća bave.

U Kruševcu postoji socijalno preduzeće koje prikuplja otpad za reciklažu. To preduzeće zapošljava osobe sa invaliditetom, a ujedno i radi i na poboljšanju opšteg stanja čistoće na ulicama grada”, kazala je Rakin.

Ona je dodala, da prema podacima Tima za smanjenje siromaštva Vlade republike Srbije za 2017. godinu čak 7, 2 odsto stanovništva naše zemlje imalo je potrošnju ispod linije apsolutnog siromaštva.

Socijalno preduzetništvo može da dovede do opšteg unapređenja kvaliteta zajednici kroz smanjenje nezaposlenosti, smanjenje socijalnih davanja i smanjenje siromaštva”, kazala je Rakin.

Oni su dodali, da lokalne zajednice mogu samostalno da utiču i da stvaraju povoljne uslove za osnivanje socijalnih preduzeća i da je od velike važnosti da to i čine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com