Kultura

Oko 300 dece takmičilo se danas u plesu u OŠ “Sveti Sava”

Prvi put u Nišu posle dugi niza godina organizovano je regionalno takmičenje u plesu na kome je učestvovalo 285 plesača iz Niša, Leskovca, Vlasotinca, Pirota i Aleksinca.

Orgаnizаtori kаžu dа je cilj festivаlа okupljаnje što većeg brojа dece kojа plešu i bаve se društvenom аktivnošću kojа ne iziskuje sedenje pored rаčunаrа ili korišćenje mobilnog telefonа.

Organizatori Gradska opština Medijana, Plesni klub “Duende” i Ruski klub, žele da ovo takmičenje u plesu preraste u državni, ali i međunarodni. Irgači uzrasta od 5 do 18 godina zaigrali su sportski ples, latino-američke, standardne, modereni i džez balet.

I dok su se neki takmičii u latinoameričkim ili standardnim plesovima, bilo je i onih koji su zaljubljeni u klasični balet in a ovom takmičenju su pokazali sa koliko lakoće mogu da izvedu figure koje ponekad mogu da budu i previše zahtevne čak i za starije plesače.

“Takmičim se u baletu, a koreografija se zove “Zvezdice”. Puno sam vežbala sa svojim drugaricama i očekujem da dobijem medalju. Balet je prelep, ima puno lepih pokreta i okreta, a predivne su i haljine koje nosimo”, kaže Una Milićević.

Sa Unom je u grupi i Sava Cvetanović koji ponosno nosi laskavi epitet jedinog dečaka u Nišu koji vežba balet i oni oboje dolaze iz Baletskog studija Elena Pilipenko u Nišu.

Organizator takmičenja je Plesni klub ,,Duende“, a njihov cilj je promocija plesa i mladih talenata. Pokrovitelj takmičenja je Gradska opština Medijana koja podržava ovaj projekat i Ruski klub.

“Napravili smo ovaj festival kako bi smo okupili što veći broj dece koja će nam pokazati šta zapravo rade, a rade jednu predivnu stvar- plešu”, kaže Ksenija Lojpur, koreograf plesnog kluba ,,Duende“ Niš. “Tu je 285 takmičara u raznim disciplinama iz Pirota, Leskovca, Alesinca, Bele Palanke. Ocenjivaće ih žiri. Oni su i sami nekada bili takmičari. Cilj nam je da okupimo što više dece da rade nešto lepo i pametno. Privuku ih šljokice i haljinice, a onda ih obuzme plesni duh”.

Podršku takmičenju pružila je GO Medijana i Ruski klub.

Predsednik Grаdske opštine Medijаnа Nebojšа Kocić kаže dа su mlаdi prioritet u rаdu opštine i dа ovаkve mаnifestаcije doprinose ne sаmo druženju, već i rаzvoju sportskog duhа i zdrаvijem odrаstаnju novih generаcijа.

“Gradska opština Medijana je podržavala, podržava i u budućnosti će podržavati ovakve u slične projekte, posebno one koji okupljaju mlade iz celog regiona”, kaže Ivan Nikolić, savetnik predsednika GO Medijana. “Projekat je realizovan uz pomoć Udruženja građana Ruski klub i Plesnog kluba Duende”.

Nаjbolji učesnici svojevrsne priredbe nаgrаđeni su pehаrimа, medаljаmа i zаhvаlnicаmа.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com