RegionSport

Oko 250 planinara popelo se na Midžor i uživalo u predelima Stare planine

U organizaciji i na inicijativu Planinarskog društva “Preslap”, u nedelju, 20. septembra 2020. godine, izveden je uspon na Midžor, koji je sa 2169 metara najviši vrh na Staroj planini u Srbiji.

Učešće je uzelo oko 250-oro planinara, koji su se na Midžor penjali kako sa srpske strane ovog graničnog vrha, tako i sa bugarske strane. Veliko interesovanje je vladalo u Nišu i okolini za ovu akciju, te je iz Niša put Stare planine krenulo preko stotinu učesnika. Još prilično njih, iz raznih delova Srbije, sačekalo je nišku ekipu, videvši najavu akcije i najavu lepog vremena.

Foto: PD Preslap

Tek, šarenolika ekipa, u kojo su bili zastupljeni i poletarci, i iskusni planinari, i planinarski veterani, u laganom ritmu uputila se od planinarskog doma “Babin zub”, sa nadmorske visine od 1565 metara, ka Midžoru, do koga je trebalo preći 8,5 kilometara i popeti se za dodatnih 600 metara. Ova trasa je i najlakši prilazni put Midžoru, njome se, kada je lepo vreme, mogu penjati i rekreativci.

“Toga dana vreme je bilo idealno za uspon, dan sunčan, vedro, duvao je blagi povetarac, bilo je dovoljno planinske svežine da se niko ne umori i zadiše pre vremena. Vodički tim Planinarskog društva “Preslap” koji su činili Miroslav Dokman, Slobodan Vasković i Vladimir Mitrović, već na otvaranju akcije postavio je svim učesnicima zadatak da se svi popnu na Midžor, a da se niko ne umori. Zato se ka Midžoru koračalo sporo, ali sigurno”, ističu u Planinarskom društvu “Preslap” i dodaju: ” Zbog lepog vremena, gromadni Midžor sve vreme se, kao glavni cilj uspona, i video. Na trasi postoje i dve malo strmije deonice. Jedna vodi do spomenika – obeliska, gde je načinjen prvi duži odmor. Druga strmina planinare izvodi u podnožje vrha Žarkova čuka, a odatle staza postaje gotovo ravna, sa neznatnim usponom sve do Midžora. Usput se prolazi i pored Prilepskog vrha i vrha Tupanar.”

Na vrh Midžor zaista su svi uspeli da izađu, a da se niko nije umorio. Na Midžoru, dogodilo se još jedno lepo iznenađenje – tamo je planinare iz Srbije čekala i poveća grupa planinara iz Bugarske, koji su ipak imali teži zadatak da iz susedne zemlje izađu na granični vrh Midžor, zato što je odatle uspon mnogo strmiji, duži i teži.

Foto: PD Preslap

Spontano druženje i veselje usledilo je na Midžoru. Planinari iz Srbije iskoristili su lepo vreme i preko jednog sata boravili su na Midžoru. Potom, polagano, istom trasom spustili su se ka Babinom zubu, potrudivši se da ugrabe svaki trenutak lepog dana u netaknutoj prirodi i ogromnom prostranstvu Stare planine.

[meta_gallery_slider slider_height=400]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com