Društvo

Oko 120 planinarki i planinara uživalo u lepotama Prekonoške pećine i Niševačke klisure

Planinarsko društvo „Preslap“, uz podršku opštine Svrljig, uspešno je, u subotu, 3.avgusta 2019. godine, organizovalo i izvelo drugu akciju obilaska Prekonoške pećine i prelaska Niševačke klisure.

“Okupilo se, da uživa u prirodnim lepotama u okolini Svrljiga, oko 120 planinarki i planinara iz Niša, Svrljiga, Niševca, Beograda, Jagodine, Bojnika, Zaječara, Sofije i Salcburga. Vremenski uslovi su bili idealni za izvođenje ovakve planinarsko-rekreativne akcije, a tokom čitavog dana, nijedna kap kiše nije pala, iako je vremenska prognoza ostavila mogućnost za padavine”, kažu iz PD “Preslap”.

U prvoj etapi akcije, od sela Prekonoga do ulaska u Prekonošku pećinu, repešačeno je oko dva kilometra. Tim vodiča je uveo učesnike nekih stotinak metara u dubinu pećine, do prve dve odaje, dokle je i inače bezbedno da se obilazi Prekonoška pećina.

Foto: PD “Preslap”

“U narednoj etapi akcije, učesnici su najpre preveženi malo iznad sela Niševac, prema selu Varoš. Odatle, izvršen je lagan uspon na stenovito uzvišenje Kule (511 m), do ostataka nekadašnjeg rimskog utvrđenja Svrljig grad, podigntutog još u prvom veku. Sa ovog uzvišenja, pogled je bio najlepši, zato što se video tok reke Svrljiški Timok i cela Niševačka klisura, dugačka oko 2 kilometra, koja predstavlja srce Svrljiške klisure. U blizini je i planina Tresibaba, a ispod Kula se i rečica Belica uliva u Svrljiški Timok, gde neposredno pre ušća obrazuje mali kanjon, zvan Kotlovi”, navode iz PD “Presalp”.

Nakon toga, po silasku sa Kula, učesnici akcije ušli su u Niševačku klisuru, kretali su se uzvodno njome i to prvih par stotina metara prugom, kroz tri tunela i preko jednog mosta, koje je projektovao 1915. godine veliki naučnik Milutin Milanković.

Foto: PD “Preslap”

Kraći odmor, dodaju iz PD “Preslap”, napravljen je na izletištu Banjica na Svrljiškom Timoku, kao i na vidikovcu na obroncima Tresibabe, sa koga se može posmatrati „proboj“ Svrljiškog Timoka iz Niševačke klisure. Do sela Niševac, učesnici su se kretali nekadašnjim rimskim putem.

“U Niševcu je, zahvaljujući opštini Svrljig, organizovano posluženje besplatnog ručka. Ispred lokalne samouprave, učesnike akcije pozdravio je gospodin Miroslav Marković, direktor ustanove Centar za turizam, kulturu i sport Svrljig, istakavši da je opština Svrljig izuzetno zadovoljna saradnjom sa Planinarskim društvom „Preslap“ i da su ovakve aktivnosti potrebne Svrljigu, radi dodatne promocije prirodnih lepota, tradicije i istorije, i da predstavljaju jednu od razvojnih šansi ove opštine”, poručuju iz PD “Preslap”.

Planinarke i planinari, svoje aktivnosti završili su posetom velikoj manifestaciji „Belmužijada“ u Svrljigu, koja je organizovana četrnaestu godinu uzastopno.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com