Virus Korona

Oko 1.000 zdravstvenih radnika se prijavilo da primi vakcinu protiv kovida

Oko 1.000 zdravstvenih radnika Kliničkog centra Niš primiće Fajzerovu vakcinu protiv koronavirusa. Vakcinacija je počela danas, a obavlja se na četiri punkta. Prvog dana biće vakcinisano 400 medicinara. Vakcinaciju obavljaju zaposleni u Kliničkom centru Niš u saradnji sa niškim Domom zdravlja.

Prema rečima prvog čoveka niške zdravstvene ustanove dr Zorana Perišića najpre će biti vakcinisani zaposleni na Klinici za infektivne bolesti i na Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju.

“Zdravstveni radnici su u prvoj liniji prioriteta upravo zato što leče i treba da pružaju pomoć. Zaposleni će vakcinu primiti na dobrovoljnoj bazi, oni koji su se prijavili. Od 3.500 zaposlenih za sada se prijavilo oko 1.000 medicinskih radnika. Sankcija neće biti prema onim ljudima koji ne prime vakcinu, ali po mom mišljenju oni koji se bave medicinom trebalo bi da prihvataju medicinske postulate. Kako ću ja sutra nekome savetovati da dobije stent, ili leči infarkt pomoću nekog modernog leka, ako ne prihvatam isto tako moderne postulate u nekoj drugoj oblasti. Vakcinacija je nešto što je široko prihvaćeno u celom svetu. Ne zaboravite da će ovo biti sezonska vakcina, broj antitela sa vremenom pada, zaštita nije konačna kao kod velikih boginja ili drugih bolesti”, istakao je dr Perišić novinarima, koji je i sam danas primio vakcinu.

Direktor Instituta za javno zdravlje Niš dr Miodrag Stojanović kaže da će ukupno do 10. januara biti isporučeno 2.624 vakcine Institutu i distribuirane u Nišavski i Toplički okrug.

Dr Miodrag Stojanović, direktor Instituta za javno zdravlje

“Ministarstvo zdravlja je obezbedilo hladni lanac. Fajzerova vakcina kada se ubaci u normalne frižidere može da traje još pet dana, što govori o jednoj kompleksnosti organizacije cele vakcinacije, ali uz dobru kordinaciju sa Ministarstvom zdravlja, uz poštovanje svih mera ja se iskreno nadam da ćemo napraviti jedan ozbiljan korak u suzbijanju epidemije i smanjenja broja obolelih”, rekao je dr Stojanović.

Niški Dom zdravlja je edukovao preko 50 timova zahvaljujući Institutu za javno zdravlje Niš, tako da su oni spremni da aplikuju vakcinu i na stacionarnom i na terenskom delu.

Dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja Niš

“Kada počne vakcinacija stanovništva moći ćemo da dajemo vakcine i u kućnim uslovima, kod bolesnih i nepokretnih ljudi. Na svaki način ćemo pokušati da stignemo do svih ljudi u našem gradu i okolini koji žele da prime vakcinu”, objašnjava direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan.

Među zdravstvenim radnicima koji su danas primili vakcinu je i dr Slavica Đorđević, specijalista fizikalne medicine.

Dr Slavica Đorđević, specijalista fizikalne medicine

“Ne plašim se, željno sam čekala da stigne vakcina. Radim u zdravstvu 39 godina i sa znanjem koje imam, ali i na osnovu toga šta smo do sada videli o ovoj epidemiji i virusu, smatram da je ovo spas. Iz moje porodice će svi da se vakcinišu”, rekla je dr Slavica Đorđević.

Revakcinacija za sve one koji su primili vakcinu protiv koronavirusa je za 21 dan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Dr Slavica nije ni infektolog ni anesteziolog već fizijatar. Znači u startu ne spada u prioritete i neko je slagao. Dr Slavici želim sve najbolje i ona nije kriva zbog netačne izjave Perišića.

  2. Dr Slavica kao i ostali lekari i medicinsko osoblje KC Niš su uključeni u rad covid jedinica za lečenje obolelih. Oni koji rade sa tzv ne-covid pacijentima su takođe izloženi riziku oboljevanja jer pacijenti koji dolaze na pregled nemaju PCR test na covid tj mogu da imaju ili asimptomatsku formu bolesti ili da imaju simptome koje ne povezuju sa tim oboljenjem. Konkretno na fizikalnoj je najveći broj oboljevanja osoblja nastao kada su počeli da rade svoj ne-covid posao za razliku od 0 obolelih dok su radili sa covid pacijentima uz PPE I zaštitnom opremom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com