Društvo

Ogromno interesovanje studenata za odnos Srbija – NATO

Sala Pravnog fakulteta u Nišu bila je mala da primi sve zainteresovane studente za panel diskusiju pod nazivom „Saradnja Republike Srbije i NATO: izazovi i perspektive“.

Iako je diskusija trajala skoro dva sata, mnogim studentima koji na vreme nisu pronašli mesto, nije bilo teško čak i da stoje, kako bi čuli i saznali što više o temama razgovora, poput aktuelnih pitanja odnosa NATO-a i Srbije, kao i o unapredjenju saradnje u kontekstu razvoja Srbije.

“Ukoliko želite da vam kažem šta su ciljevi NATO-a, svakako da je to bezbednost za sve članice NATO-a. Jedan od najvažnijih ciljeva svakako jeste definisan članom 5 Vašingtonskog ugovora – koji je vrlo mali sporazum ali koji jasno definiše šta su glavni ciljevi. Jedan od njih jeste da ukoliko jedna članica NATO-a bude napadnuta, sve druge priskaču u pomoć, to je svakako bezbednosni cilj kojeg se upravo i pridržavamo”, rekao je Kurt Doneli, zamenik šefa misije pri ambasadi SAD.

“Želeo bih da skrenem vašu pažnju na dva važna činioca. Prvi jeste da je Srbija ona koja odlučuje kakvu vrstu, odnosno koji nivo saradnje želi da ima sa NATO-om. Druga stvar je vezana za mnoge mogućnosti koje NATO daje Srbiji, ne samo vezane za vojnu saradnju, već i za  nauku, za reagovanje u kriznim situacijama, iskorišćavanje najboljih praksi iz inostranstva, ali i poverenički fondovi koji su formirani, a koji takodje služe za pomoć Srbiji“, istakao je Ćezare Marineli, brigadni general, šef NATO kancelarije za vezu u Beogradu.

“Veoma sam zadovoljan, jer, samo smo rekli koja je tema i studenti su sami došli. Naravno, ovakvi dogadjaji vuku sa sobom i mogućnost da bude neprijatnih pitanja i provokacija, mi smo toga bili svesni i veliko mi je zadovoljstvo što smo na pitanja koja su ličila na neprijatna, a u stvari su životna, dali adekvatne odgovore”, rekao je Nebojša Randjelović, profesor na Pravnom fakultetu u Nišu.

Panel diskusiju organizovali su Studentski parlament Pravnog fakulteta u Nišu, i Klub srpsko-američkog prijateljstva, uz pdršku ambasade SAD.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com