Stari Niš

OGRADA SA HERMAMA: Značajno otkriće o istoriji Niša u doba Konstantina Velikog

Ako je neko od vas posetio arheološku salu narodnog muzeja u Nišu onda je sigurno primetio bronzanu ogradu sa hermama pronadjenu na arheološkom parku Medijana.

Arheolozi kažu da je izradjena negde u prve dve decenije IV veka i da u svetu ne postoji nijedna ovakva očuvana ograda.

Da predstavlja značajno otkriće o istoriji Niša u doba Konstantina Velikog govori nam to da se slična ograda nalazi i na reljefu Konstantinovog slavoluka u Rimu. Na jednom delu reljefa jasno se vidi kako iza takve ograde Konstantin drži govor.

Foto: Vladimir Jovanović

Vrlo je verovatno je tu funkciju ograda imala i na Medijani gde je pronadjena.

Izmedju delova ograde postoje stubići, herme, obeleženi brojevima da bi mogli lako da se poslože ( ja to shvatio da je ona bila montažno demontažna). Na svakoj hermi bila su poprsja božanstava na vrhu, a u podnožju su čak i prikazane sa malim nogama. Ako se bolje zagleda kod muškog božanstva videćemo i prikazane genitalije. Na fotografiji vidimo lik boga lekara Asklepija, na drugoj lik boginje Meseca Lune, a na ostalima oštećenim je verovatno bila Higija, te lik boga Sunca Sola.

Foto: Vladimir Jovanović

Pronalasku posebnu draž daje podatak da je pronadjena 2000. godine tačno 100 godina posle pronalaska bronzane Konstantinove glave u Nišavi. Još interesantnije je da je ogradu pronašao arheolog Miloje Vasić mladji, unuk poznatog arheologa Miloja Vasića starijeg pronalazača već pomenute glavu Konstantina Velikog.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com