Ekonomija

‘’Ogledna bašta’’ – zdrava hrana i očuvana priroda

Udruženje „Ogledna bašta“ iz Niša započelo je realizaciju projekta „Jačanje kapaciteta poljoprivrednih proizvođača za zelenu ekonomiju’’ u cilju edukovanja i osposobljavanja poljoprivrednih proizvodjača na ovom području da u svakodnevni rad uvedu principe zelene ekonimije i tako utiču na smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu.

Projekat je podržan kroz poziv ’’Podrška projektima organizacija civilnog društva ’’u okviru projekta NAGE – Networking and Advocacy for Green Economy koji finansira Evropska unija.

Dejan Milošević iz udruženja „Ogledna bašta“ rekao je da će u okviru  projekta  biti održane tri javne tribine, veći broj koordinacionih sastanaka i završna konferencija.

Dejan Milošević iz udruženja „Ogledna bašta“

„Javne tribine biće održane u tri mesne zajednice u različitim opštinama. Na tribinama ćemo prikupiti sve neophodne informacije o dosadašnjem iskustvu lokalnih poljoprivrednih proizvođača o primeni principa zelene ekonomije u poljoprivredi, o nivou zagađenja životne sredine i zainteresovanosti proizvođača za promenu trenutnog stanja“, izjavio je Milošević na konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima, nakon tribina uslediće koordinacioni sastanci u lokalnim samoupravama.

„Cilj ovih sastanaka je da se uspostave komunikacioni kanali i inicira saradnja predstavnika lokalnih samouprava i proizvođača, kao i svih relevantnih subjekata. Sastanci će poslužiti za umrežavanje, razmeni iskustava u cilju unapređenja uslova u poljoprivredi, kao i utvrđivanju predloga mehanizma za podršku proizvođačima koji žele da uvedu principe zelene ekonomije u svoje poslovanje“, istakao je Milošević.

Na završnoj konferenciji, dodao je Milošević,  predstavićemo svoja iskustva donosiocima odluka i dati preporuke za podršku proizvođačima koji žele da uvedu principe zelene ekonomije u svojoj proizvodnji

Milošević je istakao da Republika Srbija raspolaže prirodnim resursima koji su raznovrsni i povoljni za različite tipove poljoprivredne proizvodnje, medjutim usitnjenost poseda, zapuštena infrastruktura, nedovoljna briga o vodotokovima i šumama, samo su neke od manifestacija višedecenijskog  investicionog zanemarivanja poljoprivrede.

Udruženje „Ogledna bašta“

Prema njegovim rečima sistem održive poljoprivredne proizvodnje ne označava povratak niskim prinosima i siromašnim proizvođačima.

„Održivost podrazumeva oslonac na dosadašnja iskustva, usvajanje proizvodnje koja će ostvariti visoke prinose i profite, bez degradiranja prirodnih resursa na kojima se poljoprivredna proizvodnja zasniva. Poljoprivredna proizvodnja je održiva samo ukoliko je profitabilna, odnosno korisna za porodice i zajednice kojima obezbeđuje odgovarajući prihod i kvalitet života uz očuvanje životne sredine“, istakao je Milošević.

On je podvukao da se uvođenjem principa zelene ekonomije može  obezbediti bezbedna i zdrava hrana i drugi poljoprivredni proizvodi uz istovremeno ostvarenje ekonomskih vrednosti, društvene stabilnosti i zaštite životne sredine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com