Društvo

„Ogledna bašta“ : Umesto otpada pravite kompost

Udruženje građana „Ogledna bašta“ iz Niša pokrenulo je proteklih dana kampanju koja ima za cilj da stanovnike sela i prigradskih naselja na području Niša podstaknu da  biološko-organski otpad ne bacaju u smeće koje se odvozi na deponije već da od njega proizvode kompost (koristan humus).

Koordinator iz Udruženja „Ogledna bašta“ Bogdan Ćirić istakao je da su članovi tog udruženja organizovali set radionica  o pravljanju humusa za učenike osnovnih škola u Čokotu, Humu i Gornjem Matejevcu.

„Kroz praktične radionice, zajedno sa učenicima, postavili smo konstrukcije za kompostere u školskim dvorištima, a nakon toga sakupljali organski otpad kako bismo formirali kompostne hrpe. Škole su zadužene da u narednom periodu, zajedno sa učenicima, brinu o kompostu do njegovog sazrevanja. Naravno, volonteri Udruženja „Ogledna bašta“ će im pomagati tokom tog procesa“, rekao je Ćirić na konferenciji za novinare.

On je rekao da se kampanja realizuje u okviru projekta “Kompostiranjem do zdravije životne sredine“ čiji je cilj da učenici i njihovi roditelji steknu naviku da organski otpad koriste za proizvodnju komposta i da se tim putem smanji količina organskog otpada na deponijama.

 „Prema statističkim podacima svaki stanovnik Srbije godišnje proizvede oko 318 kilograma otpada, a približno trećinu kućnog otpada čini biološko-organski otpad kao što su trava, lišće, cveće, ostaci povrća i voća. S obzirom na Direktivu o deponijama Evropske unije i zabranu odlaganja biorazgradivog otpada na deponije, kompostiranje je dobilo na značaju kao alternativna opcija tretmana biorazgradivog otpada“, izjavio je Ćirić.

Prema Ćirićevim rečima, kroz projekat  su pripremljena dva priručnika za kompostiranje – jedan za učenike koji je podeljen u školama i  drugi za odrasle koji je podeljen u pomenuta tri sela. Takođe su uradjena dva petominutna video klipa o kompostiranju koji su postavljeni na sajtu Udružena i publikovani preko društvenih mreža, a građani su o tome obavešteni i posredstvom konferencije za novinare.

Projekat  „Kompostiranjem do zdravije životne sredine“ Udruženje „Ogledna bašta“ realizuje uz finansijsku podršku grada Niša, odnosno Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com