Društvo

Oglasio se Niš-ekspres povodom ukidanja linija: Ne možemo da vozimo sa gubitkom

Nakon što je obelodanjeno da je "Niš-ekspres" zatražio od opštine Gadžin Han mesečne subvencije od 960.000 dinara kako ne bi ukunuo šest autobuskih polazaka, među njima i polazak kojim se srednjoškolci vraćaju iz Niša svojim kućama posle završene druge smene, oglasilo se to preduzeće i saopštilo da je odluka o ukidanju linija doneta zbog gubitaka koji se na linijama beleže.

„Broj prevezenih putnika ne opravdava održavanje linija, zbog čega „Niš-ekspres“ u narednom periodu više neće moći da pokriva gubitke nastale na tim linijama, i pored nastojanja da očuva kontinuitet u obimu i kvalitetu pružanja usluga u prevozu putnika na teritoriji opštine Gadžin Han“, piše u saopštenju Beti.

„Niš-ekspres“ se, rečeno je u saopštenju, ceneći javni interes i potrebu građana za prevozom, prevashodno učenika, studenata i zaposlenih lica obratio predstavnicima opštine Gadžin Han, tražeći da i opština da predlog za rešenje nastalog problema, a sve sa namerom da se izbegne ukidanje polazaka, koje bi bilo krajnje rešenje, nepovoljno kako za građane, tako i za prevoznika.

„Inicijativa za donošenje zajedničkog rešenja nastalog problema je od strane prevoznika pokrenuta blagovoremeno, pre više od dva meseca, upravo iz razloga da se do rešenja dođe za vreme trajanja đačkog raspusta, kako bi već do početka naredne školske godine bio postignut dogovor i kako đaci i studenti, kao najosetljivija kategroija putnika, ne bi trpeli bilo kakve posledice“, kazali su u „Niš-ekspresu“.

Iako se, dodali su, nastali problem najviše reflektuje na njihove građane, neke opštine, među kojima i Gadžin Han, nisu se odazvale pozivu prevoznika, niti su uputile bilo kakav predlog rešenja, i pored nastojanja prevoznika da se pomenuti problem reši na vreme.

„Poziv još uvek stoji otvoren za sve opštine kojima smo se obratili. Voljni smo da razmotrimo njihove predloge rešenja problema nastalog zbog nerentabilnosti linija izazvane smanjem broja putnika“, naglasili su u „Niš-ekspresu“.

Nadležni u tom preduzeću su podsetili da je između dva popisa broj stanovnika na području opštine Gadžin Han smanjen za 30 odsto, a osim toga, kako su naveli, broj putnika je smanjen i zbog toga što je za vreme epidemije korona virusa porastao broj građana koji se na posao prevoze sopstvenim automobilima, nelegalnim kombi i putničkim prevozom, kao i zbog poslodavaca koji su organizovali poseban linijski prevoz za svoje zaposlene.

Odluka „Niš-ekspresa“ da samo par dana pred početak školske godine ukine šest polazaka, izazvala je veliko ogorčenje stanovnika opštine Gadžin Han koji su istakli da su brojne porodice dovedene u bezizlanu situaciju jer se deca ne mogu da vraćaju iz škole, a zaposleni s posla. Ukidanje polazaka za stanovnike 22 sela u gornjem delu opštine značiće da iz Niša svojim kućama moraju da krenu najkasnije u 17.00 časova ili da potraže prenoćište u gradu i sačekaju prvi jutarnji polazak. Zamenica predsednika opštine Gadžin Han Milica Stanković kazala je za agenciju Beta da im je stigao dopis „Niš-ekspresa“ i zatražena isplata subvencija, ali da opština taj novac ne može da izdvoji.

„U budžetu nemamo sredstva za tu namenu. Izdvajamo deo para za prevoz, ali je taj novac namenjen za refundiranje troškova mesečnih kartica srednjoškolaca“, izjavila je Stanković.

Ona je kazala da se opština zbog toga obratila za pomoć Ministarstvu finansija i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Prema njenim rečima, opština ima kombi za prevoz putnika, dobijen od Ministarstva za razvoj sela, ali ne može da ga angažuje i nadomesti linije koje će biti ukinute, jer nije dobila licencu za prevoz iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Stanovnici opštine Gadžin Han najavljuju da će, u slučaju da problem prevoza ne bude hitno rešen, organizovati protest i blokirati regionalni put od Niša do Gadžinog Hana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

14 Komentara

  1. Otkako je otisao u privatne ruke -„Nis expres “ je postao monopolisticka firma ! Opst „G Han da pod hitno nadje nekog privatnog prevoznika ‘da sklopi ugovor a ovu derikoznu grupu da batali ! Svi se u Nisu pitaju kako mogu da exploatisu jos uvek „privremenu autobus stanicu “ kraj Tvrdjave / dok je bilo Opstinsko bus preduzece o k/i da uzimaju pare za takse stanicne i da ne pustaju druge prevoznike da udju u stanicu !

    1. Za lokalni prevoz zaduzena je lokalna samouprava a ne Nis ekspres, na tenderu se bira prevoznik opština plaća deo prevoznih troskova tako finkcionise prrvoz u Srbiji, i to je to ..

    2. Slažem se oduvek su takvi bili ima i druge firme pa neka sklope ugovor i raspišu tender i moja kola mi jevtinija nego da ih molim

  2. Ja bi taj nisexpres zatvorio podhitno oni nemaju autobuse kasvetne ni po gradu da voze njima sve smeta hoce monopol.Dosadasnja gradonacelnica gledala im kroz prste strasno sta rade a pogotovo sad sto ovo rade sa gadjin han pa jer imaju male autobuse nek njima voze a ne da ostavljaju decu i starije i bolesne ljude na cedilo.

  3. Промашили сте много ближа места као што су Ћурлина, Перутина и Кнежица која је удаљена од општине Палилула свега 3-4 километара а поменути Ниш Експрес је одавно укинуо линије и наша деца немају могућност да иду и школују се.
    Битно да Ниш Експрес има цену, тражи 4 – 6.000,оо динара месечну карту за тих неколико километара а линије НЕ ПОСТОЈЕ.
    О томе се не прича.

    1. Bravo za komentar slazem se u potpunosti…puna usta a autobus ujutru i uvece…..u prevodu 2 dnevno za sela koja su na 5km od grada a gadzin han je zalosno,jadno za komentarisanje…

    2. Gospođo, sela su ugašena odavno, ako niste znali i to kada je Nišexpres pokrivao sve linije.

  4. Ako jedna strana ne postuje odredbe ugovora ni ona druga nije u obavezi da ih postuje to jest ima pravo da raskine ugovor na stetu u ovom slucaju nisexpresa i nadje drugog prevoznika .osim ako neko nema licni interes?????

  5. Томе што имају мање путника доприносе и дивљи таксистикоје полиција неће да зауставио спречи нелегалан превоз.У Краљеву ти дивљи таксисти врше главни превоз .Често то раде у току свог редовног рада .изгубе се са посла сат два и онда направе неколико Тира па поново на посао(радник железнице у Краљеву Кошанин то ради већ годинама и има своје муштерије) а овамо сигурна плата.То сви знају и ћуте

  6. Tako se i hrvatska nasla u problemu prije nego je usla u EU.E izdrzimo sve to
    Prevoz se mora imati noču.Cihela Jugoslavija je u problemu i kapitalizama samo socijalizam je bio dobar a otimali ste krali firme diljem Jugoslavije i stvarali mržnju eto vam sad kuvajte sami.

  7. Ugasite se ako niste sposobni da održavati linije u gradu i van njega i kraj. Ima autoprevoznika koji ove da voze ali ne mogu od Niš ekspresa jer oni ne dozvoljavaju. Lopovi jedni

  8. Sramotno!!!
    Ima porodica koje se izdrzavaju zahvaljujuci nekim linijama!
    Ko ce nas u Nišu zaposliti, kad se ne uklapas ni u ciju satnicu???!!! Derikože, napolje! NOVOG PREVOZNIKA NAM DAJTE!

  9. Taj Niš ekspres je derikoza. Pa oni samo idu gde ima para, i to mnogo para…..evo mog klinca vode na ekskurziju, za to ima autobusa, jer debelo naplaćuju, a za jadne ljude i naše školarce se nema…..sram vas bilo. Podhitno raskinuti svaku poslovnu saradnju sa Niš ekspresom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com