DruštvoZdravlje

Oglasio se kolegijum Klinike za Kardiohirurgiju povodom izjave direktora UKC – a

Brojne medijske kuće  preneli saopštenje v.d. direktora UKC Niš, prof. dr Zorana Perišića, koje je prepuno brutalnih laži i neistina u vezi sa našom klinikom za kardiohirurgiju UKC Niš i to ne samo u vezi sa dodatnim volonterskim radom vikendima već se odnosi i uopšte na naš celokupan rad, navodi sa ove Klinike.

PRENOSIMO SAOPŠTENJE U CELOSTI: 👇

Jednostavno rečeno, saopšteno je da smo lagali u vezi sa našim dodatnim volonterskim radom i dali netačne podatke dovodeći javnost u zabludu…
Ono što niko ne može da ospori je da je naša klinika RADILA U KONTINUITETU SKORO 100 DANA I 12 UZASTOPNIH RADNIH VIKENDA BEZ IKAKVE FINANSIJSKE NAKNADE I DA LISTE ČEKANJA NA NAŠOJ KLINICI VIŠE NE POSTOJE, KAKO ZA KARDIOHIRURŠKE, TAKO I ZA VASKULARNE OPERACIJE!
Ipak, v.d. direktor UKC Niš, prof. dr Zoran Perišić tvrdi drugačije….

1. U svom dopisu medijima prof. dr Zoran Perišić tvrdi da je klinika za kardiohirurgiju UKC Niš početkom godine bila na „kolektivnom godišnjem odmoru“ i da smo sa radom počeli 24.1.2023.g. Lažna tvrdnja koja se vrlo lako i nepogrešivo može utvrditi uvidom u Protokol operisanih bolesnika. Naime, iz Protokola operisanih jasno se vidi da je prva kardiohirurška operacija ove godine uradjena 16.1.2023. g. i da su do 24.1.2023.g. (kada je po prof. dr Perišiću završen „kolektivni godišnji odmor“) već uradjene 10 kardiohirurške operacije. U Protokolu vaskularnih operacija se vidi da je do 24.1.2023.g. uradjeno 8 vaskularnih operacija. Dakle, do 24.1.2023.g. kada je po prof Perišiću završen naš „kolektivni godišnji odmor“, na klinici je već bilo uradjeno 18 operacija! Kako smo to uspeli da uradimo čak 18 operacija u navedenom periodu a da smo bili na „kolektivnom godišnjem odmoru“? (uz ovaj dopis prilažemo i video klipove sa uvidom u operativni Protokol gde se vidi broj operacija i datum izvodjenja intervencije). Iako smo zvaničan dopis sa molbom da nam se odobri ovaj vanredni rad vikendom bez naknade uputili i Upravi UKC Niš i ministarstvu zdravlja još 5.12.2022. odgovor nikada nismo dobili. Krenuli smo sa radom 16.1. a ne 9.1. jer smo naivno verovali da će nadležni dati saglasnost na naš rad i da je potrebno još samo malo vremena za to… Prvi vikend našeg volonterskog rada bio je od 20.1.2023.g. do 22.1.2023.g. tako da nikako nismo mogli da budemo u isto vreme i na „kolektivnom godišnjem odmoru“…

2. Druga brutalna neistina u izjavi dr Perišića je da liste čekanja nisu eliminisane i da i dalje postoje na Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš zaključno sa oktobrom mesecom ove godine!?! Prostim klikom preko interneta svaki gradjanin ove zemlje može otići na sajt RFZO i može videti da na našoj listi postoji 30 bolesnika koji čekaju aorto-koronarni baj-pas i 13 bolesnika koji čekaju zamenu srčanog zaliska pri čemu je termin za poslednjeg bolesnika na listi zakazan za 18.5.2023.g. a ne za septembar-oktobar 2023.g. kako tvrdi prof. dr Zoran Perišić (ovo nije lista čekanja već lista zakazivanja od 20 dana.) Svi bolesnici sa ove liste koji su prošli anesteziološku ambulantu i spremni su za operaciju već su pozvani za prijem na našu kliniku i kao što smo obećali NIKO neće čekati intervenciju duže od 5-15 dana…. Najprovidnija i najbesramnija tvrdnja je upravo ova u dopisu v.d. direktora UKC Niš! Zar je zaista toliko bilo teško prof. dr Perišiću da ode na sajt RFZO i da proveri činjenično stanje? Ovu krajnje lako proverljivu informaciju predočio je javnosti kao da smo lagali da listi čekanja više nema! Nedostojno, sramno i rekli bi krajnje bezobrazni pokušaj urušavanje naše klinike lako proverljivom i dostupnom informacijom.

3. Kako bi se jednom za svagda završila diskusija o broju uradjenih operacija na našoj klinici, prilažemo i video klipove iz Operativnog protokola gde se vidi da smo sa današnjim danom uradili 106 kardiohirurških operacija i 168 vaskularnih, ukupno 274. U toku 12 uzastopnih radnih i neplaćenih vikenda uradjeno je ukupno 51 operacija (20 kardiohirurških i 31 vaskularna)…. odnosno ukupno 252 operacije… suprotno tvrdnjama iz Uprave UKC Niš.

4. Najsramnija je tvrdnja prof Perišića da je donacija Američke ambasade i komande Američke vojske za Evropu „nevidljiva u našem sistemu“ i da „nikada nije evidentirana kao donacija, onako kako predvidjaju propisi i pravilnici Ministarstva zdravlja“… Donirana Američka oprema je i te kako vidljiva za naše pacijente i njome je operisano na hiljade naših bolesnika a pregledano na desetine hiljada. Bez ove opreme kardiohirurgija u Nišu ne bi danas radila. Bezbroj puta Upravi UKC je dostavljen Ugovor o donaciji. Zašto je to za Upravu UKC Niš „nevidljivo“ ne znamo. Kako bi povećali Vašu „vidljivost“ ovim putem prilažemo i potpisan Ugovor o donaciji iz 2018.g. sa Američkom ambasadom u Beogradu kada je naša klinika dobila izmedju ostalog i EKK mašinu… Naša klinika je bila i biće simbol novog prijateljstva, razumevanja i poštovanja izmedju Srbije i SAD bez obzira na pokušaje ko zna kojih centara i nalogodavaca da sve to bude kako kažu iz Uprave UKC Niš, „nevidljivo za naš sistem u Upravi UKC Niš i Ministarstvu zdravlja“.

5. Prof. dr Perišić u dopisu medijima dalje tvrdi da se operacije torakalne aorte na našoj klinici ne rade. Još jedna notorna laž. U ovom periodu uspešno su uradjene dve Bentall-ove operacije torakalne aorte i jedino što se na našoj klinici ne radi su disekcije aorte jer NEMAMO JOŠ JEDNU EKK MAŠINU! Pitamo, kako da radimo disekcije aorte samo sa jednom EKK mašinom bez back-up-a za naše elektivne pacijente? Bez obzira na sve pritiske NIKADA NEĆEMO DOZVOLITI da se na bilo koji način ugroze životi naših bolesnika….

6. Tvrdnja prof. dr Perišića da kardiohirurzi ne rade po podne je sramna i skandalozna. Da li prof. Perišič zna da naša klinika ima 6 kardiohirurga, 1 vaskularnog i 2 opšta hirurga? Da li prof. Perišić smatra da je 6 kardiohiruga dovoljno da dežuraju, da operišu pre podne, da vode odeljenje, da vode specijalističku ambulantu, da budu konsultanti, da previjaju bolesnike…. i još da rade po podne? Zato smo i radili vikendom pre podne kako bi iskoristili pun kapacitet intenzivne nege koji ima samo 10 ležajeva.
Uvaženi prof. Perišiću jedna kardiohirurška operacija traje 5-6 sati, nekada i znatno duže…Da li smo dobro razumeli da predlažete da nas 6 radimo i pre i po podne (ukupno 12 sati minimum) i to sa jednom EKK mašinom? Ako Vas poslušamo i udjemo u salu po podne i pored toga što nas ima samo 6 i krenemo da radimo kardiohiruršku operaciju sa drugim popodnevnim bolesnikom šta ćemo da radimo ako se onaj prepodnevni bolesnik iskomplikuje i zahteva reintervenciju? Na koju ćemo EKK mašinu da ga stavimo kada imamo samo jednu? Rekli smo Vam da naša klinika nikada neće da improvizuje operacije i da na bilo koji način ugrozi živote svojih pacijenata… Uostalom, zato su nam rezultati rada i toliko dobri…. Nemojte nam stavljati okove na ruke i noge i povez preko očiju pride i da tražite da trčimo 110 metara sa preponama sa sprinterima koji imaju vrhunske patike i opremu i da kada istrčimo celu stazu bez da oborimo i jednu preponu kažete da smo stigli sa 5 sekundi zakašnjenja. Dajte nam iste uslove pa slobodno uporedjujte. Ovako nije fer.

7. U dopisu se dalje tvrdi da je naša klinika od kako je dobila američku EKK mašinu prestala da servisira onu EKK mašinu koju smo dobili od ministarstva zdravlja još daleke 2009.g. Još jedna neistina! Naša klinika, kao ni sve ostale klinike u UKC Niš, nemaju pravni osnov za servisiranje i održavanje opreme već to radi isključivo Uprava UKC i Tehnička služba. Kada postanemo Institut onda ćemo to da radimo mi, do tada to je u nadležnosti Uprave UKC Niš. Ovaj tip EKK mašine ima zabranu rada u SAD od strane FDA a u Evropi je ove godine zvanično proglašen end of life za tu mašinu. Mi smo jedino zahtevali da serviser koji održava ovaj tip mašine PISMENO GARANTUJE DA JE MAŠINA BEZBEDNA ZA UPOTREBU! ON JE ODBIO DA DA GARANCIJE I SERTIFIKAT DA JE MAŠINA BEZBEDNA! Da li treba da koristimo EKK mašinu koja je potencijalno neispravna i za koju serviser neće da da garancije da je bezbedna? Da li treba da izložimo riziku naše pacijente tokom operacije? Da li bi ste u moguće neispravnom autobusu vodili djake na ekskurziju ili u avionu koji ima zabranu leta u svetu, vozili putnike u Srbiji? Još jednom naglašavamo da NIKADA NEĆEMO KORISTITI NEBEZBEDNU OPREMU U RADU jer nećemo dovoditi u moguću opasnost naše bolesnike!

8. Oko godišnjih odmora ističemo da ih koristimo u skladu sa Zakonom. Ne 2 puta godišnje kako tvrdite već onoliko puta koliko je potrebno radnicima klinike i u skladu sa njihovim potrebama.

9. Iz Vašeg dopisa se stiče utisak da smo teški neradnici koji ne rade radnim danima popodne tako da rad vikendom ne može da nadoknadi taj naš „nerad“. Podsećamo Vas da je naša klinika u prva tri meseca ove godine fakturisala 83 miliona dinara za usluge. Lični dohodak svih radnika sa naše klinike u ova 3 meseca bio je ukupno 34 miliona dinara a sa bruto 2 (ukupni troškovi klinike sa svim doprinosima) 56 miliona dinara. To znači da je naša klinika OSTVARILA SUFICIT SA OVIM „NERADOM“ OD 27 MILIONA DINARA ili 9 miliona dinara mesečno. Dakle, svi radnici klinike su zaradili gotovo još 80% više novca preko plate što je otišlo u UKC Niš. I zato Vas molimo da nam ne pričate o „radu“ i „neradu“, kolektivnim i ostalim godišnjim odmorima u 2 navrata kako kažete…

10. Kažete da ste nam obezbedili osoblje?! Zar Vam to nije posao da obezbedite uslove da možemo da radimo? Pitamo još jednom zašto nije primljen u stalni radni odnos anesteziolog dr Branislav Jovanović koji radi na odredjeno već 5 godina, jedinstven primer u svetu? Zašto se ne prerasporedjuje radiolog kod nas na kliniku kao što je to slučaj na klinici za vaskularnu hirurgiju UKC Srbije čime bi bolesnici dobili odmah ultrazvučnu dijagnostiku tokom ambulantnih pregleda? Da li jedni Zakoni važe u Beogradu a drugi u Nišu? Dokle će interes privatnog lobija biti iznad interesa pacijenata? Da li znate da bi taj radiolog uštedeo našim bolesnicima u našem gradu i na Jugu Srbije od 200 000 do 250 000 evra na godišnjem nivou a da i ne govorimo o brzini dobijanja adekvatne i tačne dijagnostike bez dodatnog fizičkog maltretiranja i naravno finansijskog iscrpljivanja? Da li su Instituti privilegija Beograda i Novog Sada i usud Niša?

Mogli ste da pohvalite napor lekara i osoblja naše klinike da se radi dodatno vikendom, bez naknade u cilju eliminisanja liste čekanja. I niste morali. Naša klinika nije tražila ni novčanu naknadu, ni medalje ni ordenje. Radili smo svoj posao. Niste smeli kao v.d. direktor svih nas da nastupite na ovaj način i da nas prikažete lažovima i prevarantima. Nije časno. Mi smo napravili izbor i Vi takodje…

U cilju očuvanja digniteta naše klinike, očuvanja mira za naše pacijente koji se leče kod nas, očuvanju ugleda UKC Niš i radnika u njemu, kolegijum klinike je doneo odluku da više ne učestvuje u ovom rijaliti programu. Njih već ionako ima previše u zemlji Srbiji. Ovim saopštenjem za javnost zatvaramo, što se nas tiče, sve buduće diskusije i rasprave na ovu temu. Javnost je dobila i ima dokaze ko je govorio Istinu i ko ne. Za nas dovoljno jer moramo da nastavimo da radimo.

Izražavamo veliku zahvalnost svima, posebno Nišlijama i gradjanima Juga Srbije na nevidjenoj podršci. Mi se ne bavimo politikom već strukom. Zato i nemamo prava da lažemo i da ne govorimo istinu. U našem radu, do poslednjeg atoma snage, borićemo se i dalje da naši bolesnici dobiju najbolju moguću negu a naši studenti i mladi lekari vrhunsku mogućnost edukacije. Istina mora da bude iznad svake funkcije i ličnog interesa. Za nas jeste.
Izvinjavamo se „decision makerima“ u UKC Niš i ministarstvu zdravlja što smo ih uznemirili na bilo koji način i poremetili udobnost funkcionerskih fotelja. I da ne bude zabune, svo ovo nipodištavanje, omalovažavanje i negiranje našeg rada, vredelo je. Vredelo je zbog naših bolesnika koji više neće čekati intervenciju, koji su dobili novu šansu za život, ali, nadamo se i zbog naših studenata kojima treba da damo primer da vredi i treba da se bore za svoje bolesnike bez obzira na cenu koju će zbog toga morati da plate jer jedino što nema cenu jeste ljudski život.
U laži su uvek kratke noge prof. Perišiću. Niste ni smeli ni trebali da na ovaj način urušavate ugled Kardiohirurgije u Nišu koji se mukotrpno stvarao zadnjih 8 godina. Na taj način ste urušili i ugled UKC Niš na čijem ste čelu i po ovome ćete, na žalost, ostati upamćeni. Političkom partijom se može rukovoditi i lažima i pretnjama i podmetanjima. Kliničkim centrom ne. Struka, napredak, interes bolesnika i naravno zaposlenih, mora i treba da budu prioritet. Niste trebali nekoliko meseci pred penziju da kao Neron zapalite sve iza sebe i da mladim humanim i ambicioznim lekarima date primer kako ne valja i kako ne treba.

U ime kolegijuma Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš,
Prof dr Dragan J. Milić, FACS
Rukovodilac Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš,
Prodekan na medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu
opšti hirurg, vaskularni hirurg i kardiohirurg.

[meta_gallery_slider]

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

8 Komentara

  1. Koliko ljudskosti ste uložili poštovani i dragi doktori. lepo je znati da u zemlji Srbiji posebno u ovoj profesiji postoje tako divni ljudi. Oduprite se napadima i lažima ove besomučne hajke od strane SNS_ovih botova zaslepljenih mržnjom i pokvarenlukom. Sve što nije došlo iz glave Vučića i negovih poltrona ne valja. Osećala sam da ce pokušati da umanje vašu vrednost i vaš trud i entuzijazam, ali budite jedinstveni i hrabri i zajedničkim snagama oduprite se ovim moralnim nakazama. Da ste ošišali 274 čoveka , žrtvujući svoje slobodno vreme bilo bi mnogo, jer ova bratija i govnarija na vlasti zna samo da pljačka sopstveni narod i zato joj smeta vaša ljudskost i stručnost. HVALA HRABRI, HUMANI , POSVEĆENI I DIVNI LJUDI.

  2. Ово што се дешава вредним и пожртвованим докторима са нишке кардиохирургије је за рубрику веровали или не! Уместо захвалности и похвала од стране председника, премијерке, министарке здравља и вршиоца дужности директора УКЦ Ниш, они добијају клевете, лажи, омаловажавања. Да ли је могуће да су баш сви који су постављени на руководећа места на тим позицијама само због чланства у партији на власти, а не и због тога што нешто знају да ураде и процене?!
    Шта сад директор УКЦ очекује да млађи лекари са кардиохирургије треба да ураде? Да се у бескрај дописују преко штампе са њим и одговарају на његова злобна подметања и неистине или да се спакују и оду у онај део света где се њихово знање и професионалност цене?
    У целој овој ситуацији, која би била комична да није тужна, мене много радује што су Нишлије стали уз своје лекаре и што дубоко поштују њихов труд и правилно схватање Хипокритове заклетве.

  3. Srbija: nasi doktori ucine veliko dobro, drzava ih kritikuje jer bi u suprotnom morala da prizna da nam je zdravstvo u kolapsu i bez ovih doktora bilo bi mrtvih ljudi!

  4. Очигледно да је Перишић кренуо погрешним струком политике. За то нема талента (морал = 0) и треба га хитно слати у пензију.

  5. Poruka direktoru Perišicu
    Ti si jedan veliki ŠUPAK, sram te bilo gnjido od čoveka, poništavaš ljude koji produžuiu i spašavaju živote, ijasamjedan odnjih i znam koliko se zalažu , moja operacija je trajala 8 sati i zahvalan sam im do kraja života, Bog ih blagoslovio i da im se roditelji ponosose što su ih takve rodili, a ti si sramota i za ljustvo i roditelje, samo je kondombiorešenje za tvog oca

  6. Ne, ne, Beograd ovo ne moze da podnese. Lekari niske kardiohirurgije su pokazali kako se podize sistem urusavan godinama. Imaju tim, imaju lidere, entuzijazam, posvecenost. Ovakav poduhvat lekara trebao je da dobije bezrezervnu podrsku ministarstva, umesto sramnih kritika i izgovora. Srbija je ponosna na Nis i puna podrska za sve zahteve koje ste izneli.

  7. Dr Cvetanovic
    Podrska za najbolji tim kardiohirurgije. Ovo je primer u kom pravcu treba razvijati nase zdravstvo. Samo napred!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com